Ердоган заплаши Гърция и я призова да си вземе поука от историята

БАЛАКАНИТЕ ПОЛИТИКА СВЯТ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова гръцките власти да си вземат поука от историята и да не забравят поражението си в гръцко-турската война през 1922 г., съобщи Анадолската агенция.

На фестивал на авиацията, космонавтиката и технологиите в черноморския град Самсун Ердоган заяви „Ако продължите настоящия курс (на провокации), ще платите висока цена. Искам да кажа на Атина само едно: не забравяйте Измир!“

„Турция няма да бъде спряна от факта на окупацията на островите (в Егейско море) от Гърция. В нужното време ние ще предприемем необходимите стъпки. Това може да стане неочаквано, в която и да било нощ“, предупреди турският президент.

В Измир (Смирна) се разиграва последната сцена от гръцко-турската война от 1919 – 1922 г. През пристанището на града в началото на септември 1922 г. се евакуират гръцките войски от Мала Азия след поражението си при Думлупънар, като при превземането на града от турските сили на Мустафа Кемал Ататюрк голяма част от него е опожарена, а хиляди гръцки и арменски бежанци загиват. Падането на Смирна е трайна травма в историческата памет на днешна Гърция.

Турция напоследък поставя под въпрос суверенитета на Гърция над островите в източната част на Егейско море, като твърди, че те са били отстъпени на Атина при условие да бъдат демилитаризирани и че това условие е нарушено./бта, сн: standartnews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *