Бойко Рашков критикува служебния кабинет, опитал е да спре чистките в МВР

България ПОЛИТИКА

„Бъдещето е на младите. Продължаваме промяната са олицетворението на младите хора. Ние всички разумни хора трябва да им помогнем да променят България, защото утре те ще живеят в нея“. Това заяви бившият вътрешен министър и водач на листата на „Продължаваме промяната“ в Перник Бойко Рашков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Правителството на Петков взе такива решения и предприе действия, които дотогава не бе правено, което не се е харесало на някои хора“, добави той.

„Мигрантският натиск не е български патент, това е глобален проблем, включително и на страните в Централна Европа. Към страните, които са граници на ЕС имат повече, има повече изисквания и ангажименти. Това не е национален проблем, а европейски и световен. Той не може да се реши само с огради, това е елементарно. Докато аз бях министър наблюдавахме внимателно кой иска да премине границата. Сега не знам дали се прави. През лятото се повишава мигрантският натиск“, обясни той.

„Следя политическото говорене, усещат се опити да се каже те колко са добри, а ние колко сме лоши. Това не им прави чест, защото с някои от тях бяхме в едно правителство. Прехвърля се отговорност за трагедията в Бургас. Инцидентът е трагичен. Ние предприехме доста драстични мерки, за да може да се охранява по-добре границата. Заварихме засилен мигрантски натиск, затова освен засилване на охраната поехме и поддръжката на оградното съоръжение. Оградата ни бе предадена в окаяно състояние. Подсилихме „Гранична полиция“, която не можеше сама да се справи, чрез патрули от Жандармерията и военните. Домовете за настаняване на мигранти са препълнени – единият на 155%, а другия на 130%. След встъпване на служебния министър на вътрешните работи се пристъпи към кадрови промени и обезглавяване на ръководството на МВР“, коментира бившият вътрешен министър.

Бойко Рашков не скри разочарованието си от чистките в МВР.

„За голямо съжаление на един от освободените ръководители е казано, че временно не трябва да е начело, докато минат изборите. Имам чувството, че се готви свобода за купуването и продаването на гласове на 2 октомври“, разкри Рашков.

Бойко Рашков определи като глупости ползването на служебни бази за частни партита, в каквото бе упрекнат от настоящият вътрешен министър. „Има един случай, при който служителка на МВР е искала да ползва сграда за отпразнуване на абитуриентския бал на сина си, за което е платила. В това няма нищо укоримо“.

Рашков призна, че е звънял на Демерджиев, за да се изпрати патрулка, която да провери, след като човек е влязъл в частен имот. „Вече съжалявам, че го направих. Надявах се проблемът да се реши колегиално, но уви. Това е за негова сметка“, подчерта той.

„Чистките в МВР бяха направени като по план. Първият, който уведомих за това бе президента. Освободените бяха добри професионалисти, които взеха дейно участие в пресичането на купения вот. След това се обадим на премиера и видях, че няма смисъл. Някои от лицата, които сега се освобождават е по предложение на министър Демерджиев. Не смятам, че в период на предизборна кампания трябва да се посяга на хора, които утре ще искаме да противодействат на криминалния вот“, изтъкна Бойко Рашков.

Той коментира и решението на съда, че арестът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е бил неправомерен: „Имам сериозни възражения срещу решението на съда. Министърът не задържа и освобождава лица. Според мен решението е политическо“.

„В нито едно от решенията никой не е обърнал внимание на фактите, които се съдържат в делото. Много отдавна трябваше да се разследва дейността на този човек и то в детайли. За съжаление прокуратурата бездействаше години наред по отношение на сигнали, които се получаваха за отношенията между Божков, Борисов и Горанов. И все пак не беше арестуван само Борисов, Горанов и Севделина Арнаудова също бяха задържани и чакаме окончателно решението на съда“, допълни той. 

Според него задържането на лидера на ГЕРБ не е било грешка, а е закъсняло. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *