Деница Златева: Очаква се увеличение с около 17% на цената на природния газ

ТОП НОВИНИ

„Прогнозната цена на природния газ ще е около 350 лева, което е увеличение около 17 процента спрямо цената за август“, заяви Деница Златева след заседанието на КЕВР.

По думите ѝ това се дължи на увеличения борсов индекс.

„Булгаргаз“ изпълнява договора към „Газпром“ и всеки ден изпращаме заявки за доставки, получаваме потвърждение за нулеви количества за следващия ден, разговорите са на политическо ниво. На този етап дружеството изпълнява само сега съществуващия договор. Банкови преводи не могат да се правят“, допълни Деница Златева.

Тя подчерта, че количествата за септември са осигурени.

„Булгаргаз“ ще внесе нова цена на природния газ за септември

„Октомври имаме общите месечни количества по договора с азерския доставчик, имаме осигурен цял танкер, който е осигурен от американския доставчик и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на „Газов Хъб Балкан“, където се очаква конкурентна цена“, добави Деница Златева.

Тя поясни, че за ноември се обсъжда как да бъдат структурирани търговете – дали да бъдат месечни или за по-дълъг период.

„Важно е да си осигури отоплителният сезон, което означава доставки до края на месец април. По предварителни разчети към днешна дата се очаква цените да бъдат по-ниски от обявените за месец септември“, каза още Деница Златева.

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе открито заседание за цената на природния газ за септември. Заявлението на „Булгаргаз“ е за поскъпване на синьото гориво с нови 6%./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *