Българин от Чуждестранния легион е арестуван в ЦАР

България

Четирима военни от Чуждестранния легион на френската армия са задържани на летището в Банги – столицата на Централноафриканската република. Срещу тях е започнало разследване.

Според местния прокурор те са с „френско, италианско, румънско и българско гражданство“ и са заподозрени в подготовка на покушение срещу президента на страната, което френските власти категорично отхвърлят като „дезинформация“ и „манипулация“.

Войниците с обичайното си въоръжение са придружавали към летището френския генерал Маршноар, началник-щаб на мироопазващите сили на ООН в страната, както са съобщили от организацията и от френската армия.

Според местния магистрат обаче автомобилът им, без знаците на ООН, е минавал по трасето, където бил очакван президентският кортеж на Фостин Арканж Туадера, а в местните социални мрежи плъзнали обвинителни версии.

Инцидентът става в контекста на влошените отношения на Франция с бившата ѝ колония и при остра война за влияние на Русия, която Франция обвинява в антифренска кампания в страната.

Висш служител на ООН се е срещнал с президента Туадера, за да иска освобождаването им./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *