ГЕРБ започва серии от брифинги: Петков и Василев омърсиха самото понятие за „съдебна реформа“(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

Коалиция ГЕРБ-СДС започва серия брифинги, в които ще бъдат представени отделни сектори от предизборната им програма. Първата тема е за съдебната реформа. 

Радомир Чолаков допълни, че темата през последните години е била иззета от ДБ и ПП, които са я превърнали в лайтмотив на предизборните си послания, но противно на заявките си те доказаха, че не могат да направят съдебна реформа.

„Оказа се, че това, което те си представят като съдебна реформа, е разрушаване на институции, кадруване и в крайна сметка създаване на „бухалки“, отбеляза той като изтъкна, че ПП са дискредитирали самото понятие съдебна реформа не на последно място с настояването си Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

Истината е, че съдебната реформа е започнала много отдавна от ГЕРБ и тя не е спирала, допълни Чолаков. 

Росен Желязков отбеляза на свой ред, че темата за съдебната реформа е насочена към един цял управленски мандат. 

„Нашата цел е да създадем бърз и ефективен процес – в гражданското, наказателното и административното съдопроизводство“

Ще работим за много силна нормативна регулация, допълни Росен Желязков по темата. 

„Нашата цел е да създадем бърз и ефективен процес – в гражданското, наказателното и административното съдопроизводство“, заяви той и изтъкна, че силно подценен е, но пък се признава от европейските партньори фактът, че ГЕРБ е направила голяма конституционна промяна, гарантираща независимостта на съдебната власт. 

„Ще работим много ясно по „брадясали въпроси“, като административно наказателното законодателство например, които трябва да гарантират независимостта на съда и спазване на човешките права и презумпцията за невинност“, заяви още Желязков.

След изборите на 2 октомври ГЕРБ отново ще започне да реализира своята концепция за европеизация на българското наказателно право и наказателен процес, завърши Радомир Чолаков. 

Евродепутатът Емил Радев коментира, че е крайно време да се приеме и процедурата за потребителска несъстоятелност. Той допълни, че е нужна и законодателна промяна при нарушенията на водачи, употребили алкохол и наркотици, тъй като сегашните наказания са малки, а има случаи, при които дори се избягва наказателната отговорност на водачите-нарушители

ГЕРБ ще предложат и въвеждане на „Института на мълчаливото съгласие“. 

Необходима е и корекция на решенията, взети от ПП, за наказателни преписки срещу главния прокурор. ГЕРБ ще предложи да се създаде Висш съдебен съвет и Висш съвет на прокурорите. Партията ще търси широко съгласие и за конституционни промени.

За нас съдебната реформа е да направим така, че съдебната система да действа ефективно, бързо и справедливо. Визията ни не е да сложим „наши хора“ начело на КПКОНПИ например. Така че всеки, който мисли като нас, е добре дошъл, съобщи Емил Радев.

Ако искаме да сме европейска страна, трябва да черпим опит от тези, които са по-напред от нас. Няколко пъти беше казвано, че нашият НК е социалистически и в него много голямо тегло се дава на наказанието затвор, докато в западноевропейските държави много по-голямо тегло е дадено на наказанието глоба. Например за нарушение на интелектуалната собственост нашият НК предвижда затвор до 6 години и глоба до 20 хил. лева. За същото престъпление германският кодекс предвижда затвор до 1 година, но глоба, която може да достигне 1 млн. евро. Нали се сещате кой НК е по-ефективен

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *