Тошко Йорданов за референдума: Ще зададем въпроса така, че да доведе до Велико Народно събрание(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

Тошко Йорданов от „Има такъв народ” коментира в студиото на „Здравей, България” поискания от лидера на партията Слави Трифонов национален референдум. Той е във връзка с това трябва ли България да бъде президентска република, или да остане парламентарна.

Слави Трифонов иска референдум за президентска република

„За да има референдум и той да може да се случи, трябва въпросът да е зададен така, че той да е от компетенцията на обикновено Народно събрание”, твърди бившият депутат. Той допълни, че „със сигурност ще бъде формулиран така, че да доведе до Велико Народно събрание”. Дали България ще последва американския тип, или френския, по-известен като полупрезидентска република, това е логично да се реши във Великото Народно събрание, смята Тошко Йорданов. „Истината е, че в една форма на президентско управление има достатъчно демократични механизми за контрол”, каза още бившият депутат.

Според него гласуването с преференция е „изключително удобен начин да се продават депутатски места”. „Може да ви изглежда мажоритарен метод, но не е”, категоричен е Йорданов.

Целия разговор вижте във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *