63-ма зрелостници „проспаха“ поправителната матура по БЕЛ, 18 педагози, медицинско лице и полицаи ангажираха в НХГ за 7 човека, които се явиха на 4 отделни ДЗИ

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

63-ма зрелостници от област Благоевград „проспаха“ поправителната матура по български език и литература. Задължителният за всички завършващи средно образование ДЗИ по БЕЛ се проведе в 32 зали на 16 училища, като желание да се явят изразиха 348 ученици, което е двойно повече в сравнение с миналата година. От тях знанията си показаха 277, като 63-ма не се явиха.

От Регионалното управление на образованието съобщиха, че заради опит за преписване – намерен втори телефон, е анулирана една изпитна работа. Началникът на отдел  ОМДК /организационно-методическа дейност и контрол/ Методи Попов коментира и че броят на неявилите се е притеснително голям и подчерта, че учениците трябва сериозно да се замислят за своето образование и възможността да завършат така важния етап.

Директорът на М. Митов и 7-те зрелостници на влизане в сградата на НХГ, където се проведоха 4 матури  

Припомняме, че за първа година държавните зрелостни изпити се провеждат по нов формат, заложен в новия Закон за предучилищното и училищното образование. Конкретно за българския език и литература задачите със затворен, избираем отговор бяха редуцирани от 30 на 22, а тези със свободен отговор – от 18 на 10. Вдигна се и прагът за „Среден” /3/, като вместо изискуемите досега 23 точки вече са необходими 30 от максималните 100, за да се издържи задължителният изпит, без който никой дванадесетокласник не може да получи диплома за завършено средно образование.

Първите явили се на майската сесия 2305 зрелостници в областта постигнаха среден успех „Добър” /3.91/. Шестиците са 98, двойките – 369, тройките – 358. Преобладаваща част – 777, са с резултат „Добър” /4/. Съответно 703-ма са с оценки „Мн. добър”. Впечатление прави, че в 9 образователни институции средният успех е под „Среден” /3/ и е в диапазона от „Слаб” /2.80/ до 2.35.

Открои се и фактът, че 119 зрелостници, при 28 миналата година, са с две двойки, тоест не са положили успешно нито матурата по БЕЛ, нито втората по профилиращ предмет или професия.

Вчера в 14 училища и 39 зали се проведе втората матура по предмет от профилиращата подготовка с подадени 121 заявления. Най-много – 30, бяха желаещите да покажат знанията си по биология и здравно образование, следвани от география и икономика с 29 зрелостници, 15 за английски език, ниво В2, по един за математика, музика, предприемачество, английски, ниво В1, 1 – руски и немски. 10 кандидати искат да положат новата матура по изобразително изкуство, 9 по философия, 4 по история и цивилизация. Сред новите матури /като втори ДЗИ по профилиращ предмет/ е и тази по информационни технологии. На сесията през май на този изпит се явиха 47 абитуриенти, от които 22-ма изкараха двойки, нито един шестица, а постигнатият среден успех е 2,97. Сега за поправителната сесия подготовката си по ИТ искаха да покажат 14 зрелостници. 

Как стартира втората матура по предмет по избор от профилиращата подготовка репортер на „Струма“ провери в Националната хуманитарна гимназия, където се проведоха 4 отделни ДЗИ. За тази цел бяха  подготвени 4 зали, бяха ангажирани над 20 човека, в това число и медицинско лице, по двама квестори на стая, също по двама на коридор и при входната врата, а малко преди началото дойде и полицай.

А иначе зрелостниците трябваше да бъдат 8, но един не дойде. Най-много – 5-ма, бяха за матурата по английски език и по един за изпитите по немски, музика и изобразително изкуство. Около 7.40 ч. директорът на НХГ Марин Митов излезе на стълбите и към 8 часа призова зрелостниците да влязат в сградата и да заемат местата си.

А иначе на областно ниво до втория ДЗИ бяха допуснати 117 ученици, от които 19 не се явиха. От тях 8 не дойдоха за матурата по билогия, 7 по география, двама по информационни технологии…    

Сред новостите е, че завършващите професионални гимназии/паралелки вече задължително полагат като втора матура държавен изпит за придобиване степен на професионална квалификация /ДИПКК/. За т.нар. матура по професия може да се избира измежду три варианта – изпитна тема, тест и защита на дипломен проект, който бе предпочетен от преобладаващата част от зрелостниците.

На сесията май-юни държавен изпит за придобиване степен на професионална квалификация положиха 861 зрелостници от 17-те професионални гимназии в областта, както и от Спортното училище в Сандански. От тях 99 са с пълни шестици, 204 с „Отличен” над 5.50, петиците са 254, четворките – 210, 43 тройки и 51 двойки. Средният успех е „Добър” /4,79/.

За поправителната сесия завления за матура по професия подоха 71 зрелостнци. Също така 58 ученици искат да се явят на допълнително ДЗИ по желание по предмет от общообразователна подготовка, като най- много – 35, са желаещите да положат матура по география, 10 по биология, 8 по философия…

Оценяването на изпитните работи ДЗИ/ДИППК е в периода 27 август – 8 септември. Обявяването на резултатите е до 8.09./струма.бг, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *