Трафикът на мигранти: Има ли сериозни пробойни по оградата на границата с Турция

ТОП НОВИНИ

Шофьорът на фаталния автобус е маневрирал в гориста местност преди да се отправи към Бургас. Свидетелски разкази на хора от пограничните райони с Турция поставят отново на дневен ред темата за това има ли сериозни пробойни по оградата с южната ни съседка. Месеци наред трафикът на мигранти се извършва пред очите на местните хора, които живеят в постоянен страх.

С действията си 15-годишният сириец Омар показа на дневен ред множество пропуски в сигурността в района на Малко Търново. Оказа се, че през нощта непълнолетният шофьор е маневрирал по тесен горски път. Днес успяхме да открием части от автобуса, както и следи от затъване. Остава загадка как целият шум и маневрите не са били забелязани от патрулите на „Гранична полиция“. Иначе местните хора разказват, че мигрантският натиск се е засилил още от началото на годината.

Мигрантите са натоварени във фаталния автобус от местността Пейково. Отбивката е добре скрита от гъстата гора. Дърветата осигуряват плътен камуфлаж, който прави целия път до турската граница невидим дори от въздуха.

Шофьорът е успял да вкара автобуса по този черен път в гората. Вероятно е заседнал и в калта. Тук все още могат да се видят части от автобуса. В гората е останал един от капаците на багажника, виждат се и множество следи от изпочупени стъкла. За да излезе машината от калта са използвани счупени клони от гората, които най-вероятно са били поставени под гумите.

Хората от близкото село Стоилово разказват, че горските пътеки се ползват редовно от каналджиите. Във фаталната нощ обаче никой не е забелязал групата мигранти.

„През последната година в село Стоилово постоянно преминават мигранти. Носят раници. Свидетел съм на 3-4 групи от по 20-30 човека. Даваме вода и медикаменти, обезболяващи. От „Гранична полиция“ са оставили телефон и си ги прибират“, разказа Христо Янакиев – кметски наместник на с. Стоилово.

Когато е студено мигрантите влизат в изоставените къщи, за да пренощуват за няколко дни. В селото разказват, че гората е пълна с изоставени енергийни напитки, опаковки от храна и преносими стълби. Близки на граничните полицаи споделят, че се притесняват за сигурността им. При последното преследване в гората е убито едно от служебните кучета.

От вчера сигурността в пограничния район се подсилва с допълнителни сили на „Гранична полиция“, както и с военни от Сухопътни войски./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *