Русия блокира декларацията от конференцията на ООН за ядрено разоръжаване

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Русия блокира приемането на заключителна декларация на конференцията на ООН за договора за ядрено разоръжаване. Представителят на Москва на Десетата конференция за преразглеждане на Договора за неразпространение на ядрени оръжия твърди, че предложената съвместна декларация е „политизирана“.

Договорът за неразпространение на ядрено оръжие, който подписалите го 191 страни преразглеждат на всеки пет години, има за цел да насърчи пълното разоръжаване и сътрудничеството в мирното използване на ядрената енергия.

След четири седмици преговори късно снощи председателят на конференцията Густаво Злаувинен заяви, че „не е в състояние да постигне споразумение“ по текста на заключителната декларация.

Руският представител Игор Вишневецки не вижда „баланс“ в текста.

Според източници, близки до преговорите, Русия се е противопоставила на пасажите, засягащи украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която е окупирана от руските военни.

В декларацията се изразява „сериозна загриженост“ относно военните дейности около украинските електроцентрали, както и относно загубата на контрол от Украйна върху такива обекти и произтичащия от това риск за сигурността им.

При откриването на тазгодишната конференция за разоръжаване генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че светът е изправен пред „ядрена опасност, невиждана от разгара на Студената война“./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *