Премиерът Кирил Петков пристигна в НС

България ПОЛИТИКА

Премиерът Кирил Петков пристигна в Народното събрание.

В пленарна зала са и вицепремиерите Корнелия Нинова, Асен Василев, както и министри от кабинета „Петков“.

Те са тук, тъй като НС гледа бюджета на държавата за 2022 г. на второ четене.

Междувременно ГЕРБ поискаха изслушване на премиера за позицията на България от неформалното заседание на Европейския съвет на 17 февруари. „За“ предложението им гласуваха 78 народни представители, 88 „против“ и 34 „въздържали се“, с което то бе отхвърлено.

Бившите управляващи взеха думата още със старта на дебата по бюджета. Кирил Ананиев не се съгласи със заглавието на закона.

„Още след подписването на коалиционното споразумение, коалиционните партньори заявиха категорично, че от 1 юли ще има актуализация на държавния бюджет, т.е. до 30 юни тази актуализация ще бъде внесена, за да бъде одобрена. Това наистина е прецедент в нашата история – още преди да е приет основният закон за бюджета, да се говори за неговата актуализация, което показва на практика, че този законопроект, който днес гледаме, няма годишен времеви характер“, каза Ананиев.

Той призова да се оттегли проекта на бюджет и докрая на месец март да се внесе истинският бюджет, който ще има годишен хоризонт на действие. По думите му, вторият вариант е този закон да не се казва Закон за държавния бюджет на Р България за 2022 г., а базов закон за държавния бюджет за 2022 г.

Христо Гаджев пък предложи законопроектът да се казва анализ на държавния бюджет за 2022 г., тъй като истинският ще го видим през юни.

В дебата се включиха и от ДПС.

„Нулева толерантност към корупцията. Напомням, че този проект на бюджет всъщност не е онзи проект на бюджет, който МС е длъжен по закон да съгласува с Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество.

В този проект на бюджет има 89 на брой повече преходни и заключителни разпоредби. Той не е преминал оценка за корупционен риск“, заяви още Александър Несторов от ДПС. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *