ВМЗ-Сопот: Частни фирми са приоритизирани пред „Кинтекс“ при управлението на Никола Стоянов

България

От ВМЗ-Сопот обявиха, че договорът с държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ е нарушен за сметка на частни фирми, когато председател на борда на ВМЗ е бил сегашният служебен министър на икономиката Никола Стоянов.

Повод за това станаха твърдения от страна на бившия директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов, че ръководството на ВМЗ-Сопот е създало предпоставки за неизпълнение на договор с „Кинтекс“ „за сметка на приоритизирането на частни фирми и по този начин не е защитило държавния интерес“.

Ето и отговора на ВМЗ-Сопот:

„В периода от 24.04.2022 г. до 03.06.2022 г. ВМЗ-Сопот е предоставил на частна фирма 20 000 изделия, предназначени по договора с държавната „Кинтекс“. Този факт е създал реални предпоставки за неизпълнение на договора с „Кинтекс“ и заплаха от изплащането на огромни неустойки. Държавният интерес не е защитен от тогавашното ръководство. „ВМЗ“ ЕАД в същия този период – от 24.04.2022 г. до 03.06.2022 г., се ръководи от Никола Стоянов – тогава председател на Съвета на директорите и днес – служебен министър на икономиката и индустрията.

С назначаването на новия борд във ВМЗ и изпълнителен директор Иван Иванов от тогавашния министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова – от средата на юни 2022 г. започва активна работа по изпълнението на договора с „Кинтекс“.

Нещо повече – изпълнителният директор Иван Иванов кани във ВМЗ двамата изпълнителни директори на „Кинтекс“ Александър Павлов и Валери Гроздев на място да видят произведените изделия и това, че по договора се работи. Направени са необходимите разчети за производството и доставката, и към днешна дата са взети всички мерки договорът да бъде изпълнен своевременно, въпреки, че старото ръководство с председател на Съвета на директорите – служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, е създало предпоставки за неизпълнение на договора.

Съзнаваме, че изнасянето по този начин на информации, свързани с военното производство, не прави нищо друго, освен да вреди на този бизнес – затова уверяваме заинтересованите страни, че към този момент няма услови за неизпълнение на договора.“

По-рано днес министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че ще изиска проверка по казуса от новото ръководство на ВМЗ-Сопот, защото, ако казаното от Александър Михайлов отговаря на истината, това е много лошо.

Министърът на икономиката отхвърли обвиненията, че правителството прави завой към „Газпром“

„Винаги приоритет е било и аз, когато съм бил във ВМЗ мога да го кажа от първа ръка, работата с „Кинтекс“, винаги сме си помагали. „Кинтекс“ ни помогна декември месец, когато едва събрахме пари за заплати. Така че тази взаимопомощ е от първостепенно значение. Дали е така не знам, тъй като новото ръководство на ВМЗ още не е встъпило в завода. Но това ще е едно от нещата, които ще искам от тях да проверят. И ако е така, наистина много лошо. Надявам се да не е така, но ще го проверим“, каза той/bnt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *