Юли, август и септември са най-опасни и с най-голям брой инциденти на пътя

България

Статистически, месеците юли, август и септември са най-опасни и с най-голям брой инциденти на пътя. Една от причините за това е големия интензивен трафик, обясни Росен Рапчев от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

„Много от гражданите, които предприемат пътувания, бързат да стигнат по-бързо с пет минути, което същевременно повишава риска при придвижването на това пътно превозно средство. Искам да ви кажа, че с тези пет минути може да спасите човешки живот, ако се движите и спазвате правилата. Най-честата причина за тежките инциденти през този период това е неправилното изпреварване и извършване на маневри. Да всички казват, че несъобразената скорост е проблем, но това е наистина така, защото гражданите трябва да се съобразяват с околната среда и с всичките метеорологични условия, особено с интензивността на движението. И трябва да избират скорост, с която да могат да реагират на всяка изненадващо появила се ситуация. За съжаление, много от тези инциденти са със самокатострофирали автомобили, които самостоятелно напускат пътното платно и реализират тежки инциденти в крайпътното пространство“, заяви Росен Рапчев от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Над 9000 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Операцията продължава и в момента на територията на цялата страна.

От петък от МВР започнаха и линеен контрол по пътищата за спазване на закона за движение по основните пътни направления като мярка за противодействие на пътния травматизъм. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *