Външният министър Николай Милков: Общият брой на секциите в чужбина ще бъде между 700 и 800

България ПОЛИТИКА

Подготовката по отношение на вота в чужбина – подготовката тече постоянно, дори извън предизборните кампании. Това коментира в „Денят започва“ Николай Милков, служебен министър на външните работи.

„Посолствата организират определени дейности, които са свързани с поддържане на връзка с активистите сред българската общност, поддържане на контакти с местни власти, които трябва да съдействат. Така че ние се готвим перманентно за някакъв вид избори“, посочи министър Милков.

ВОТЪТ В ЧУЖБИНА

По думите му в момента са в напреднал етап на подготовка за вота на 2 октомври.

„Навсякъде отдавна са поискани разрешения от приемащите страни за организиране на изборни секции по места. Имаме към вчерашна дата 42 положителни отговори. Най-вероятно в над 60 държави ще се организират избори“, каза Милков като уточни, че общият брой на секциите в чужбина ще бъде между 700 и 800.

Възможно е да имаме нов рекорд по брой избирателни секции в чужбина. Министърът каза още, че очаква между 150 000 и 250 000 наши сънародници да упражнят правото си на вот.

„От Русия имаме разрешение, там вотът ще бъде организиран в двете ни дипломатически представителства – в Москва и в Санкт Петербург“, допълни Николай Милков.

Каза, че в Украйна може да се стигне до решение избори да не се организират, ще зависи от активността на българите там.

ОТНОШЕНИЯТА С РУСИЯ

Към момента не се обмислят ходове да отзоваване на руски дипломати. При положение, че постъпят сигнали от службите, мерки не може да не бъдат предприемани, заяви Милков.

Отчете, че отношенията между България и Русия в момента се развиват в много тясна рамка, която е определена от обективните обстоятелства, че Русия води една агресивна война в Украйна и от факта, че се придържаме към международното право и че членуваме в ЕС и НАТО. От рамката ние не можем и няма да излезем, каза още външният министър.

ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

Николай Милков заяви, че МВнР ще продължи да работи за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. По отношение на Северна Македония коментира, че имаме шанс да разрешим проблеми, които от десетилетия са съществували, но не са били третирани сериозно.

„Сега имаме механизъм за тяхното решаване. Става дума за т.нар. френско предложение./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *