Училищата в Благоевград „бъкат” от служители пенсионери, шефът на РУО безпомощен

България ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

Докога в сферата на образованието в Благоевград ще продължават да работят пенсионери, докато стотици млади хора с висше образование стоят с години без работа и затова са принудени да ходят по чуждите държави да берат плодове, мият чинии и гледат възрастни хора.
Този въпрос настойчиво задават читатели на вестника и дават примери с пенсионери, които продължават да заемат работни места, като получават и пенсия, и заплата.


Примерите са много и са от почти всички училища на територията на Благоевград. Най-фрапиращите са на главния счетоводител на Математическата гимназия
Валя Давидкова и секретарката Катя Шопова, които са на по 66 г., но не напускат постовете, на които са от няколко десетилетия.


Пенсионер е дори главният юрисконсулт в Инспектората по образование Мария Стоянова, която всяко лято привлича погледите на благоевградчани с навика си да си пере килимите на река Бистрица на метри от хората, които идват тук да се разхладят във водата, но вместо това са принудени да газят в пяната от прането й.


Защо шефът на инспектората Ивайло Златанов не ги уволни и не назначи млади хора, питат жители на областния център.


Пред в. „Струма“ Ив. Златанов обаче призна, че не може.


„Аз съм работодател на директорите на училищата и затова обявих конкурси за 22-ма директори, 14 от които са в пенсионна възраст, но той пък бе стопиран.
Давидкова и Шопова могат да бъдат уволнени от директора на гимназията Каращранов. В РУО пък Мария Стоянова е държавен служител и неин работодател е министърът на образованието, който е и мой работодател. Ако той реши, ще я пенсионира, но аз нямам тези правомощия. От всички работещи 25 души в РУО аз всъщност съм работодател само на деловодителката и служителката „Човешки ресурси“, но те не са в пенсионна възраст. Даже са ми разправяли, че с нетърпение чакат да станат пенсионери, за да напуснат, което е парадокс“, обясни Ив. Златанов.

1 thought on “Училищата в Благоевград „бъкат” от служители пенсионери, шефът на РУО безпомощен

  1. Това са оправдания на Златанов , ако действително той не е принципала , най – малкото е да направи предложение до Министъра за освобождаване на пенсионерите от РУО , което веднага ще се приеме , а за пенсионерите от училищата да изпрати писмо до Директорите да освобождават пенсионерите , защото не е морално те да работят и получават и пенсии, и заплати , а младите да не намират реализация и да емигрират !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *