ИПБ установи: Тунел „Железница“ България е факт, но не може да се използва

ТОП НОВИНИ

Най-дългият тунел в България е факт,  но не може да се използва, пише в свой доклад Институтът за пътна безопасност.

Става дума за тунел „Железница“ и съоръженията към него, които са част от строителството на лот 3.1 от АМ „Струма“.

На 10 август ИПБ е установил, че тунелът е изпълнен предсрочно и е напълно готов за въвеждане в експлоатация.

Двете тръби на тунела са общо над 4 км и са част от строежа на лот 3.1 от АМ „Струма“. Съоръжението е с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Изграден е и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм град Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и други, отбелязват от Института.

Две много сериозни мостови съоръжения са изградени и към северния вход на тунел „Железница“, с което се допълва картината на всичко, което инспектира ИПБ, допълва се в доклада.

От ИПБ уточняват, че всичко това е построено за година и половина от изпълнителя с европейски пари по програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Към днешна дата обаче всички тези съоръжения бездействат и не са въведени в експлоатация поради две свлачища, които се намират от двете страни на тунела. От Института подчертават, че за свлачищата се знае повече от година и половина, но до момента не са предприети никакви мерки за тяхното укрепване, за да може да се въведат в експлоатация тунел „Железница“ и всички останали съоръжения.

„Оказва се, че за година и половина строителите са построили най-дългия тунел в България, изградили са четири мостови съоръжения, хеликоптерна площадка, обслужващ тунелен път и подпорни стени, а държавните институции в лицето на бившите ръководства на МРРБ и АПИ не могат да укрепят за същия срок две свлачища“, обобщават от ИПБ.

Те посочват, че „този фарс се разиграва поради пазарлъци за комисиони, към които се стремят длъжностни лица от бившите ръководства на МРРБ и АПИ“.

Отбелязва се, че към днешна дата от бившето ръководство на АПИ не са предприети никакви действия, за да започнат укрепителните дейности на свлачищата, въпреки дадената заявка за това през февруари от Гроздан Караджов.

Според източници на ИПБ това е така, тъй като строителните фирми отказват да плащат комисиони, а и много от тях вече печелят поръчки в западни европейски държави и стават все по устойчиви на корупционен натиск.

Крайният резултат от този фарс е, че гражданите не могат да ползват съвременните пътни съоръжения, които гарантират в максимална степен пътната им безопасност поради корупционната жажда на висши чиновници от бившето ръководство на АПИ, изтъкват от Института.

Според тях е странен и фактът, че бившия председател на АПИ Тодор Василев не е посетил нито веднъж тези съоръжения, както района на свлачищата, които възпрепятстват въвеждането в експлоатация на пътните съоръжения.

Институтът за пътна безопасност изразява надежда, че новите ръководства на МРРБ и АПИ ще вложат необходимия ресурс и потенциал за укрепване на свлачищата, които възпрепятсват въвеждането в експлоатация на описаните по-горе пътни съоръжения.

От ИПБ призовават новите ръководства на МРРБ и АПИ и да дадат отговор какво се случва с въпросните 200 милиона лева, платени в аванс още през 2019 г., и как така до този момент няма укрепено нито едно свлачище. Те питат и дали ще бъде потърсена отговорност на бившия министър Гроздан Караджов и бившия председател на АПИ Тодор Василев за бездействието им, както и дали бездействието е било подчинено на корупционна практика и било ли е стимулирано с подобаващи комисиони./струма.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *