Рекордна безработица за последните 32 години! Благоевград в челната тройка

ТОП НОВИНИ

Рекордна е безработица от 32 години насам през този месец. 
 

Безработните са два пъти повече от започналите работа през първата седмица на месец август, показват данните на Агенцията по заетостта. 

Според тях новорегистрирани без работа са повече от 5200 души, докато намерилите ново работно място са малко под 2700. 


За първите 7 дни на месеца най-много са регистрираните в бюрата по труда в столицата – 649 души, следвани от областите Пловдив, Благоевград и Варна. Отново в София са и най-много от намерилите препитание за същия период – 247 души, следва област Бургас – с 206. 

Сходна е и тенденцията за периода от началото на годината. Регистрираните в бюрата по труда са близо 153 000 души, а започналите работа малко над 108 500. 

В същото време над 330 000 души между 15 и 34 години нито учат, нито работят. Данните са на Института за пазарна икономика. 

48-годишната Лора е майка на две деца. От месец е безработна. Напуска предното си работно място заради ниска заплата и се регистрира в Бюрото по труда. 

„Търся в сферата на търговията, винаги съм работила като касиер. Работата си е напрегната навсякъде. Едва ли не хамалуваш, обслужваш клиенти, които повечето са неблагодарни. Не разчитам на Борсата, разчитам на познати, живи и здрави септември да си намеря нещо по-платено и хубаво“, казва жената. 

В писмен отговор до bTV от Агенцията по заетостта посочват, че броят на новорегистрираните безработни в началото на всеки календарен месец е с най-висока стойност, докато след 10-то число тя намалява с около 40%. Според тях няма причина за притеснение. 

Август е месец със слаба активност относно наемането на работна сила. Безработицата през м. юни 2022г. е 4, 2%. Това е исторически най-ниската стойност, която институцията регистрира в 32-годишната си история,пише Глас бг . 

„Говорим за много сериозен недостиг в много ниския сегмент в пазара на труда – в ръчния труд, шивачните, мебелните фабрики, от друга страна и в много високия сегмент – в ИТ сферата, за тях все по-трудно се намират подходящи кадри“, обясни Адриан Николов от Институт за пазарна икономика. 

От фирмите за подбор на персонал са категорични, че на пазара липсват качествени професионалисти. 

„С моя опит, 22-годишен, мога да кажа, че никога до момента не е имало такава липса на хора на всички нива. Търсят се образовани хора. Но и предвид нарастващата инфлация работодателите не могат да отговорят с увеличение на възнагражденията. Безработните, регистрирани в бюрата по труда, голяма част от тях нямат средно образование и са неграмотни“, казва Ирена Петрова, която е основател на консултантска компания за намиране на работа. 

В същото време проучване на Института за пазарна икономика показва, че всеки пети българин между 15 и 34-години нито учи, нито работи. Това са хора с много ограничен избор за работа поради липса на умения и знания. 

„Около 40% от неактивните хора са роми. Тук говорим за влиянието на един дългосрочен провал на политиката за интеграция на ромите в обществото и в образованието най-вече, те са най-често тези, които отпадат рано“, заяви Николов. /struma.com,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *