Иван Демерджиев: Ще има развитие по темата „Хемус“

България ПОЛИТИКА

„Аз съм последният човек, който може да бъде заподозрян в работа с ГЕРБ. Учуден съм защо Бойко Рашков първо не проведе разговор с мен, преди да проведе разговор с медиите„.

Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той подчерта, че не е пристрастeн към една или друга политическа сила. Ето и професионалната му оценка за ареста на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, извършен от бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков:

Не бих направил арест, ако не съм убеден, че са налице всички предпоставки за това и нямам стабилни, сериозни и солидни доказателства. Целта на един арест не може да бъде самоцел, а да бъде първа стъпка към едно сериозно разследване, което да доведе до изправяне на този човек пред съда и до наказание. Когато един арест се случи по начина, по който протече този арест, ефектът е точно обратен. Няма никакъв смисъл да превръщаме хора, които трябва да бъдат внимателно разследвани, в жертва“. 

Министър Демерджиев заяви, че МВР няма да оттегли жалбите срещу решенията на съда, който обяви арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова за незаконни.

За 3 месеца могат да се развият много разследвания и да се съберат много доказателства от полицията, така че след тези 3 месеца да има сериозни образувани производства срещу хора, стоящи изключително високо в йерархията. Нататък има само един път – да ги внесем в прокуратурата, но ще ги внесем в прокуратурата, когато сме събрали доказателствен материал, който не може да бъде заобиколен. Разговаряли сме с правосъдния министър Крум Зарков, че по линия на правомощията му той ще може и ще упражни надзор какво се случва с тези дела, когато влязат в прокуратурата – дали се работи по тях, или ще бъдат сложени на трупчета“, категоричен беше служебният министър на вътрешните работи.

Във връзка със случая с магистрала „Хемус“ Иван Демерджиев заяви, че има един обвиняем и две съдебни производства, но подчерта, че целият случай е много по-мащабен от тези две съдебни производства:

„Като не ги търси прокуратурата – трябва да ги търси полицията, а не ги е потърсила достатъчно активно. От встъпването ми в длъжност проверих по какво се работи, извикал съм работещите по случая служби, дадох указания по какво не е работено достатъчно, влязохме във взаимодействие с НАП по този въпрос и ви уверявам, че доста енергия ще се влее по тази тема и ще има развитие„.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи подчерта, че служебното правителство не е ревизионно, а е правителство, от което се очакват „действия по стабилизиране на ситуацията“.

Не мога да си позволя да ревизирам никого, защото за мен е по-важно как работя аз от първия ден, в който съм встъпил. Никой не ми е поставил такава задача„.

Демерджиев коментира взаимодействието на МВР с прокуратурата:

„Трябва да е ясно, че прокуратурата не може да се поставя под общ знаменател. Полицейските служители на много места работят добре с прокуратурата. Ако искаме резултати, трябва да се работи добре с прокуратурата, където тя е склонна, готова да изпълнява функцията си. Това не означава, че ние ще се прегърнем с прокуратурата и ще си затворим очите, където има бездействие и дела на трупчета, напротив. Когато се натъкнем на тези случаи, те ще бъдат сведени до знанието на Министерството на правосъдието и с правомощията, които има министърът на правосъдието, ще бъде направен опит да се проверят внимателно и да се накарат органите, които в някои случаи отчетливо бездействат, да се задействат или поне да понесат отговорност за това бездействие. Да бъде сезиран ВСС„. 

Не слагам под общ знаменател между институцията Прокуратура на РБ и лицето Иван Гешев, заяви Иван Демерджиев.

Служебният министър на вътрешните работи изказа увереност, че България ще отговори на изискванията при проверката през септември за готовността на страната ни за влизане в Шенген.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *