200 хил. лв. са изчезнали от СБАЛО „Св. Мина“ – Благоевград

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Над 200 хил. лв. са изчезнали от СБАЛО „Св. Мина“ – Благоевград, съобщи на извънреден брифинг кметът на община Благоевград Илко Стоянов.

Фрапиращото нарушение е установенo при извършени проверки, след смяната на управителя на общинската болница.

Сумата е била присвоена за периода от 2019 година насам, като главно действащо лице в схемата за източването на болницата е бившият главен финансист на лечебното заведение Г. Календерски.

Средствата, които са изчезнали, е трябвало да се използват за осъществяване на плащания към фармацевтични компании, но вместо това ресурсът е насочван към взаимоспомагателната каса на лечебното заведение, след което е теглен на ръка от главния счетоводител.

Той уточни, че в момента по сметката на ВСК има налични 13.02 лв. Стана ясно също, че само към един от доставчиците на лекарства дължимата сума е над 327 000 лева.

„Нагло, цинично, безпардонно! Ако не бяхме извършили смяна на ръководството, СБАЛО „Свети мина“ щеше отиде към ликвидация. И докато ние организираме благотворителни акции в помощ на онкоболницата, един човек източва пари. Осчетоводявани са средства, които никога не са били плащани“, коментира кметът Илко Стоянов.

Илко Стоянов подчерта, че няма да позволи целият този случай да парира работата и грижите за пациентите, но е категоричен, че за установеното нарушение Община Благоевград ще подаде сигнал в Окръжна прокуратура – Благоевград.

„Имаме волята тази болница да продължи да функционира, а качеството на услугите в нея да бъде повишено значително. Ще изплатим всичко дължимо на доставчиците, нека и те бъдат спокойни“, уточни още кметът Стоянов.

Той поясни, че в момента се извършват одити и в други общински дружества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *