Директорът на БАБХ: Представители на „Евролаб“ ни възпрепятстваха да работим на „Капитан Андреево“ 

ТОП НОВИНИ

До часове се очаква да бъде възстановен сайтът на агенцията, който бе обект на хакерска атака.

За няколко дни Българската агенция по храните спря обработката на камиони на „Капитан Андреево“, тъй като по думите им представители на частната компания „Евролаб 2011“ са ги възпрепятствали. Дейността на агенцията по границата е възстановена към 4 часа тази сутрин.

Темата пред БНТ коментира председателят на БАБХ проф. Христо Даскалов:

„От вторник до вчера рано сутринта имахме проблеми с това, че Евролаб изчакваше предаването на властта от предишното правителство на служебното и постави както нас, така и тях в една абсолютно нелепа ситуация, като спря обработването“, каза той.

Проф. Даскалов подчерта, че от агенцията са направили всичко възможно за да изпълнят решението на Върховния административен съд, според което „Евролаб 2011“ има право да оперира на границата. Същевременно обаче БАБХ са тези, които трябва да извършват реалните проверки на камионите. 

„От съда ни направиха забележка, че не сме регулирали с никакъв нормативен акт как тази товаро-разтоварителна дейност да се извършва и аз пуснах заповед, която беше много прецизно написана, за да не накърни решението на съда. Тя обаче не беше уважена от „Евролаб“. Там имаше 30 здрави момчета, които заеха площадката, където ние трябва да извършваме товаро-разтоварната работа. Тези младежи не позволяваха на нашите работници да стигнат до работните си места“.

„Евролаб 2011“ е една от 20-те фирми оператори на товари – това значи, че те сключват договори с фирми, които внасят храни, получават данните за тези товари, вкарват ги в първата част на т.нар. „трейс“ система и валидират данните. Отговорна за официалния контрол върху стоките обаче е БАБХ, обясни проф. Даскалов.

„В европейски мащаб частни фирми не се занимават с товаро-разтоварителната дейност“, подчерта още той.

Проф. Даскалов коментира и хакерската атака срещу сайта на агенцията. Очаква се до няколко часа атакуваната система да бъде възстановена.

„И аз бях изненадан, когато ми се обадиха, че нашата уебстраница не работи, интернетът не работи. Веднага информирахме ДАНС. Все още нямаме анализ на това какво се е случило. Изключена е системата, в която се вкарват данните за цялото животновъдство в страната. Много държавни институции използват информация оттам, но имаме уверение, че в близките часове ще бъде възстановена“, каза председателят на БАБХ./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *