Високапожароопасност в област Благоевград през следващите три дни! Бъдете внимателни!

ТОП НОВИНИ

От „Много голям“ до „Екстремален“ е индексът на пожароопасност в област Благоевград през следващите три дни, установи проверка на Новинарска агенция Е-79 нюз на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Данните показват, че днес, утре (6 август) и в неделя (7 август) са възможни два вида пожари:

Оранжев код: много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони. Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент (retardant), за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите;

– Червен код: Възможни са бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

На този фон от Югозападно държавно предприятие посъветваха да бъдем отговорни при паленето на огън! Пожарът пламва лесно, а трудно се гаси, с усилията на много огнеборци, горски служители, а често и доброволци. Щетите понякога са непоправими – за природата и за животинския свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.