С поредица от събития в Благоевград отбелязаха 119 години от Илинденско – Преображенското въстание(СНИМКИ И ВИДЕА)

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Днес в Благоевград бе отбелязана 119-тата годишнина от Илинденско – Преображенското въстание.

Заместник-председателят на Общински съвет Благоевград, Кирил Ваклинов и общинският съветник Иван Ризов, присъстваха на панихида, отслужена за героите, загинали за вярата и свободата на България.

В знак на признателност заместник-председателят Кирил Ваклинов поднесе цветя на мемориала на „Делчевия род“ в двора на църквата „Въведение Богородично“. Цветя поднесоха още: Мария Петрова-заместник-кмет по икономика, финанси и европейски проекти на община Благоевград, Силвия Домозетска – директор „Култура, спорт, туризъм“ в Община Благоевград, Валери Сарандев, областен управител на област с административен център Благоевград, Вангел Тодоров- председател на общинската организация на ВМРО, представители на културни институти и политически партии, общественици, граждани.

Заместник-председателят на местния парламент и съветници участваха и в ритуал по полагане на цветя, в знак на признателност, на паметника на Гоце Делчев.

В тържествената церемония участие взеха и военнослужещи от Бригадно командване с командир полковник Митко Балтов, д-р Кирил Алексиев-директор на Регионален исторически музей – Благоевград и представители на Национално дружество„Традиция“.

Илинденско-Преображенското въстание представлява венецът на българското националноосвободително движение. Българите започват своята борба срещу несправедливия Берлинския договор още през есента на 1878 г. с Кресненско-Разложкото въстание. На 23 октомври 1893 г. В началот на май 1903 г в с. Смилево Даме Груев свиква конгрес на Битолския революционен окръг с цел съставяне на конкретен план за действия.

След продължителни разисквания е прието въстанието да избухне на 2 август 1903 г. (Илинден). На уречения ден българите в Битолски окръг се вдигат на въстание, на 19 август въстават в Одринска Тракия, а през септември и в Серско. Срещу въстаналите българи в Тракия и Македония турското правителство изпраща големи войскови съединения. Продължилите три месеца боеве водят до опожаряването на стотици села, а повече 30 000 души търсят спасение в родината България.

/Общински съвет Благоевград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.