МФ: Няма забавяне по Плана за възстановяване, до дни изпращаме първото искане за средства

България ПОЛИТИКА

Днес България подписа споразумение с Европейската комисия за оперативни договорености към Плана за възстановяване, съобщават от финансовото министерство.

Документът е последното необходимо споразумение във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост преди страната ни да подаде официално искане за получаване на средства по механизма. Според ведомството това потвърждава, че няма забавяне в изпълнението на Плана.

„За по-малко от 3 месеца е подписано и ратифицирано финансово споразумение, изпълнени са всички законодателни мерки във връзка с първото плащане, изградена е информационна система и е разработена и приета вътрешна нормативна база за изпълнението на реформи и инвестиции, включително система за управление и контрол, уточняват от МФ.

В следващите дни предстои изпращането на първото искане за получаване на средства по механизма, които, след двумесечна оценка от страна на ЕК и процедура в Съвета, се очаква да пристигнат през есента.

От министерството подчертават, че България е държавата членка с най-бързо договорените и подписани оперативни договорености в целия ЕС, макар българският план да е един от последните приети – 24-и подред.

„България е 15-тата страна с Оперативни договорености с ЕК. Процесът обикновено отнема между 5 и 7 месеца, като е достигал и до 10. Българското правителството успя да финализира процеса за по-малко от 3 месеца след одобрението на българския план от Съвета на ЕС Оперативното споразумение уточнява допълнително отговорните институции, начина на проверяване за постигането на договорените цели и практически въпроси около начина на сътрудничество при наблюдението на изпълнението на Плана. То ще бъде публикувано на уебсайта на Европейската комисия след приключването на техните вътрешни процедури“, пишат от МФ.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *