(НА ЖИВО)Министър Бойко Рашков отчита дейността си

ТОП НОВИНИ

Служебният кабинет имаше основна задача да осигури честно провеждане на изборите на 11 юли. Струва ми се, че всички ние имаме основание да дадем оценка, че първият служебен кабинет постигна тази цел. Такава задача продължи да стои и на изборите през есента през ноември месец. И тогава трябваше да работим усилено, вече с повече опит и практика, да противодействаме на купуването на гласове. Това заяви на брифинг вътрешният министър Бойко Рашков по време на отчет на дейността на МВР.

Той уточни, че криминалният вот се е „снижил“ с 380 000 бюлетини и отчете, че „може би някои от партиите в парламента до петък дължаха своето присъствие в пленарната зала на труда на служителите на вътрешното ведомство“.

Министър Рашков посочи, че търговията с криминалния вот е била практика на ГЕРБ и ДПС.

Това всички знаем и не казвам нищо ново. Болшинството от делата, които образувахме, се отнасяха за купуването и продаването на гласове на точно тези две партии. За първи път у нас служителите на МВР активно разследваха престъпления през 10-годишното управление на Борисов. Бяха открити фрапиращи нарушения на закона, допълни той.

Бойко Рашков зачекна и темата с „милиардите левове в чували и сакове“, които са били предназначени за пътната инфраструктура на страната, но са „изчезнали в неизвестна посока“.

,,Не се ремонтират и не се изграждат пътища, но отпуснатите средства не се връщат на държавата. Има около 20 фирми, които използват тези средства за лични нужди – закупени са луксозни имоти, една част от тях са предадени зад граница, една част от тях са в Близкия изток“, допълни той.

Много се надявам, че в близко време подчинената на главния прокурор Национална следствена служба ще приключи разследването и ще каже своята дума по отношение на някои министри от регионалното развитие. В крайна сметка нашето общество трябва да разбере дали тези средства за пътната инфраструктура ще останат подарени на тези фирми, коментира вътрешнитя министър в оставка.

Министър Рашков припомни и случая с граничното съоръжение на границата ни с Турция.

,,Граничното предпазно съоръжение с Турция се стопанисваше от три областни управи – Бургас, Ямбол и Хасково. Оказа се, че не са го стопанисвали по никакъв начин. Това съоръжение бше изградено с над 200 млн. лева с парите на българския данъкоплатец. Но то беше в окаяно състояние“, отбеляза той.

По думите след взетото решение да премине в ръцете на МВР, съоръжението вече е функциониращо и изпълняващо своята роля.

За възстановяването му похарчихме два пъти по-малко средства, отколкото бяха изразходвани за закупуването на къщата в Барселона, добави Бойко Рашков.

Относно мигрантския натиск увери, че благодарение на предприетите действия е била осигурена истинска охрана по държавната граница, поради което се наблюдава и осезаем спад на проникналите незаконно у нас мигранти от Турция.

,,За украинските бежанци мога да кажа, че основната тежест изнесе Министерството на вътрешните работи. Отдадохме наши почивни бази, за да има къде да бъдат настанени тези бежанци“, отбеляза Бойко Рашков.

/новини бг, сн: стопкадър, видео: нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *