Заупокойна молитва за героите от Илинденско-Преображенското въстание

РАЗЛОГ РЕГИОН ТОП НОВИНИ

Със заупокойна молитва и думи на признателност към героите, загинали за свободата на Македония и Одринска Тракия, беше отбелязана 119-ата годишнина от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. Възпоменателната церемония се състоя пред мемориала в местността „Предел“.

Пред паметника на загиналите в Илинденската епопея се събраха стотици наследници на героите, евродепутати, всички кметове  от област Благоевград, общественици.  Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва, след което беше приет и почетния караул. 

Евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки определи въстанието като „най-величавата глава от епопеята на българите от Одрин до Охрид да живеят свободни и да живеят в една единна обединена българска държава. Най-голямото българско въстание, най-масовото българско въстание, най-добре организираното българско въстание и е категорична заявка за националното самоопределение на народа, който е живял от Охридското езеро до Черно море буквално“.

И предупреди политическия елит да не проиграва националната идентичност на българите от Македония и Тракия:

„Ние сме на прага на нова битка за българско самосъзнание, самоопределение и ако тази битка бъде проиграна, загубена или непроведена, както трябва, бъдещите поколения няма да ни простят този срам“./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *