Димитър Маргаритов: Внесен е законопроект за забрана на продажбата на „райски газ“ на непълнолетни

България ПОЛИТИКА

Внесен е законопроект за изменение на Закона за закрила на детето, според който ще се забранява продажбата на диазотен оксид или „райски газ“ на лица под 18 години. Това заяви в „Денят започва“ зам.-министърът на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов.

„Установихме, че това е въпрос на живот и смърт. Употребата на „райски“ газ е придобила епидемични размери, особено сред по-младите и подрастващите“, подчерта Маргаритов.

Анестезиолог: Честата употреба на райски газ води до трайна увреда на нервната система

Доклади у нас и в чужбина са категорични – употребата на това вещество в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота, риск за нарушаване на репродуктивните способности, нарушения на функциите в мозъка и други

„КЗП от днес извършва масирани проверки по всички възможни канали, включително и в онлайн пространството като отряд за бързо реагиран. Първата стъпка е спиране на употребата от младежи и деца. Където бъде установено предлагането на такова вещество, ще бъдат издавани заповеди за временно спиране на продажбата“, каза още зам.-министърът.

Нинова: Започват масирани и денонощни проверки за продажба на райски газ

Тази заповед ще може да се издава по време на проверката. От нея следват две неща – първо инспекторите ще вземат проба от артикула, за да се провери в лаборатория да се установи дали конкретното вещество е опасно за здравето. Втората стъпка е задължаването на търговците да представят оценка на риска.

„Да докажат, че това, което предлагат на своите клиенти съответства на изискванията за безопасност на продуктите“, уточни Димитър Маргаритов./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *