Нинова обяви решението на БСП за третия мандат (ВИДЕО)

ТОП НОВИНИ

БСП няма да върне третия мандат на президента неизпълнен, а ще се опита да състави кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. Това обяви лидерът на „червените“ Корнелия Нинова след продължилото над три часа заседание на ръководството на партията.

На Националния съвет на левицата управленската програма е била подкрепена с голямо мнозинство – 56 „за“, 15 „въздържали се“ и 3 „против“, съобщи тя.

По предложение на социалистите за обсъждане в пленарната зала тази седмица е включен проект на решение за приемане на Законодателна програма на Народното събрание за периода юли – декември 2022 г. Проектът е предвиден като първа точка в дневния ред на Народното събрание за четвъртък. Ако парламентът приеме проекта, БСП ще номинира Асен Василев за министър-председател. Ако програмата не срещне подкрепа, социалистите ще върнат мандата още на следващия ден, вероятно в петък, уточни Нинова.

Тази програма е одобрена от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП, добави тя.

Програмата съдържа 79 законопроекта, разпределени в няколко области:

– Борба с корупцията – номинация и избор на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ и промени в антикорупционното законодателство

– Стабилизиране на икономиката в кризите

– Социална подкрепа на семействата и домакинствата

– Законите, от които зависи отблокирането на средства по Плана за устойчивост.

Тези закони ще ви гарантират спокойствие и сигурност, каза Нинова. Тя призова за подкрепа за програмата. По думите ѝ тя ще гарантира стабилността на страната.

Нинова каза, че това е програмата, одобрена освен от „БСП за България“, така и от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. В отговор на въпрос тя посочи, че по-голяма част от предложенията на „Има такъв народ“ също са включени в програмата.

Не водим никакви пазърлъци, водим институционален разговор, без задкулисие, увери Нинова.

Относно номинацията за премиер Нинова каза, че Асен Василев е дал съгласието си за това. Лидерът на БСП добави, че както е разписано в Конституцията, Асен Василев ще има седемдневен срок за предлагане на структура и състав на Министерския съвет. Все още не сме говорили за министри, каза също Нинова. Първото и голяма изпитание е програма, смята тя.

Във връзка с информацията, че премиерът в оставка Кирил Петков ще се сбогува със служителите в МС в петък, Нинова каза: „Вероятно си взима довиждане с този състав на Министерския съвет, защото приключваме. Не виждам нищо смущаващо тук, съвсем нормално е да си кажем „довиждане“ на евентуално последното заседание“.

Нинова каза, че ще предложат и проект на решение за удължаване срока на работа на парламента с оглед на спешните решения, които трябва да бъдат приети./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *