Корнелия Нинова: ГЕРБ и ДПС се изплашиха от Рашков и дръпнаха ИТН

България

Националният съвет на БСП ще се събере в началото на седмицата, за да решим дали да продължим усилията, или да върнем мандата. Ако видим, че няма възможност за правителство, няма да злоупотребяваме и ще върнем мандата, но ще опитаме до последно какво може да се направи. В сряда ще имаме повече яснота. Това каза пред БНР Корнелия Нинова, лидер на БСП и вицепремиер в оставка.

И посочи, че условията и заплахите от страна на ГЕРБ и ДПС са неприемливи.

Водени от грижи за ситуацията с КЕВР, например, водим разговори за задържане на мандата, за да се решат тези въпроси за хората. След Националния съвет ще се съберем с партньорите от трите партии. Не сме водили разговори с ИТН дали са съгласни за забавяне на мандата, след като Слави Трифонов обяви, че оттегля партията от преговорите за правителство, коментира Нинова.

Терзийски (ПП): Фалшиви герои с фалшиви обещания създадоха фалшив скандал

Тя подчерта, че за постове в нов кабинет не се говори, докато не се поправят грешките от предишния.

,,По време на преговорите за съставяне на правителството ние си говорихме за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, изчислявахме дали има пари за безплатни лекарства за деца до 14 години, колко ще ни струват безплатни учебници, как да направим антикорупционното законодателство, да започнем преговори с доставчици на газ. Какво си говорят по централите, в парламентарните групи, не можем да носим отговорност. Ние носим отговорност за преговорите за съставяне на правителство. По време на важните срещи ИТН бяха коректен преговарящ по програмата. Какви отношения имат с ДБ и с ПП извън това, не мога да знам. Но колегите очевидно бързат, говорят си за министри, преди да приключим програмата. Не го намирам за коректно. Но е и разбираемо. Ще видим в следващите дни дали можем да говорим отново“, коментира още лидерът на БСП.

Явор Божанков (БСП): Слави заяви, че без ГЕРБ и ДПС не може и пак ни дръпна шалтера

На въпрос в предаването „Неделя 150“ как си обяснява говоренето в един глас на президента, ГЕРБ и ДПС, тя отговори, че ѝ се струва „политически нелогично“.

Трите партии сме категорични, че нашата цел е борба с корупцията, смяна на старото, нови правила, правова държава. Може би това счупи преговорите. ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ видяха, че има шанс да изберем КПКОНПИ, Бойко Рашков, изплашиха се и дръпнаха ИТН отново, обясни тя.

Нинова подчерта, че предсрочни избори сега са безсмислени, защото „пак ще бъде същото, ще изпуснем важните летни месеци, в които да се вземат решения за зимата“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *