ЕС задължи България да забрани „нощните вълци“ на Путин

България ЕВРОПА ПОЛИТИКА

Посланиците на сега от ЕС включват вчерашното си заседание в санкционните списъци лидерите на прокремълския рокерски клуб „Нощни вълци“ и забраниха достъпа до европейската земя на неговите мотоциклетисти, съобщи днес базираното в Брюксел електронно издание „ЕЮ Обзървър“ .

Според написаното „вълците“ имат представителства в България, Словакия и Западните Балкани (Северна Македония и Сърбия – б.р.).

Според руската Уикипедия технически клонове са установени също в Германия и Латвия.

Поименно забраната засегнат ръководителя на клуба – известен по прякор Хирурга, Алексадър Залдостанов (на 69 г). Той е посочен като приближен към руския президент Владимир Путин и като организатор на мотопоходите в Европа, предизвикали възбуждане в Полша и други държави.

Залдостанов е бил организатор на пропагандни сборища в Крим, където е наричал Запада „сатанинска сила, похитила Киев“.

Санкциониран е и словакът Йозеф Хамбалек, който се представя за „президент на европейския клон“ в клуба.

Ултранационалисти от „Нощни вълци“ са доброволци във войната в Украйна и извършват диверсионни акции. Клубът получава финансиране от руската държава, която включва неговите „патриотични“ прояви.

Членове на мотоклуба са посещавали България през 2016 и 2019 г. Срещали се със симпатизанти в Руския културно-информационен център в София, където са били представени като носители на традиционната руска култура./24 часа бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *