Нинова: Първата среща с ПП мина добре, препотвърдихме управленската програма(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

БСП започна днес консултации за излъчване на правителство. От партията вече декларираха, че ще разчитат на партньорите от четворната коалиция в началото на това управление.

Първа беше срещата с „Продължаваме промяната“. След нея Корнелия Нинова не уточни кога във времето очакват от ПП името на кандидат за премиер и кога се готвят да върнат на президента отговор за мандата. Това щяло да стане на втори разговори, едва когато имат съгласие по управленската програма.

Не сме обсъждали структура и персонален състав на кабинет, докато не минат разговорите ни с ИТН и ДБ. След това ще имаме втори кръг от разговори по състава, след като се уверим, че имаме мнозинство по управленската и по законодателната програма, заяви Нинова след срещата с „Продължаваме промяната“.

Тя допълни, че Конституцията не е достатъчно ясна за сроковете в третия мандат, има тълкувания за 7, за 14 дни. По думите ѝ всичко зависи от разговорите с ИТН и ДБ. Ако бързо постигнат съгласие за програмата, това означава, че бързо може да преминат към втория етап – персонален състав. Ако има затруднения още по програмата – ще се забавят нещата.

Първата задача по програмата с ПП е постигната, категорична беше Нинова.

Колегите от ПП поставиха едно искане – мандатът да бъде държан толкова дълго, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател. На първите разговори ще изслушаме всички искания на партньорите. На първите разговори ще изслушаме всички искания и условия на партньорите, след това ще търсим съгласието по останалите въпроси. Засега най-важно е да препотвърдят ангажиментите по управленската програма, каза Корнелия Нинова.

Днес ще потърсят „Има такъв народ“, вероятно за утре ще ги поканят на среща, а след това и „Демократична България“, които са пожелали да са последни.

Ще преговаряме спокойно и аргументирано. Търсим мнозинство, което да е твърдо срещу досегашния модел на управление, което да подкрепя съдебна реформа, ще казваме тези аргументи, ще вадим случаи на модела на управление на ГЕРБ, ако подкрепят – подкрепят, ако не – няма да има мнозинство и отиваме на избори. Всичко е нормално и спокойно, и ще бъде публично, заяви още Корнелия Нинова.

На въпрос за отношенията с Русия тя обясни, че не са поставяли условие на срещата с ПП, защото този въпрос е бил изчистен по време на съставяне на програмата.

В нея е записано, че ще положим усилия за възстановяване на отношенията с Руската Федерация и да не допуснем да се закриват посолства и да се скъсват отношенията между България и Русия. В програмата е записано, че България ще търси разговори с всички възможни доставчици на газ, което не изключва и „Газпром“, допълни лидерът на левицата.

Първи за среща социалистите поканиха „Продължаваме промяната“ – най-голямата политическа сила в този парламент, от които очакват и номинацията за премиер.

От левицата няма да търсят подкрепа от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.