Соларен парк изниква на мястото на взривения 70-метров комин на „Струматекс“

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

70-метров комин на бившия Текстилен комбинат в Благоевград бе разрушен вчера в късния следобед и вече е купчина камъни. На мястото ще бъде изградена инсталация за фотоволтаици, пише „Струма“. Предупреждение за взривяването бе депозирано в общината и полицията от фирма „Експлозивинженеринг“ АД . Коминът е в частния имот на „Струматекс“ АД, на ул. „Васил Левски“ № 60, и районът бе отцепен вчера в 17.30 ч.

Репортер на „Струма“ се свърза снощи с директора на дирекция „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“ в общината инж. Любомир Треновски. Той потвърди , че преди около 2 месеца в кметството е постъпила преписка с уведомление за разрушаване на  няколко сгради в района, които вече са съборени, и останал последен коминът. Според документацията, депозирана до дирекцията, намеренията на собствениците на терена са в района да изградят фотоволтаична инсталация, с която да се захранват околните предприятия. 

Взривните дейности в този район не са прецедент – преди 2 г. по същия начин тук бяха премахнати производствени сгради на бившия Текстилен комбинат в Благоевград, след като германската компания зa пpoизвoдcтвo нa виcoĸoтexнoлoгични пpoтeзи и биoнични имплaнти Ottobock закупи голяма част от недвижимия имот от собствениците на „Струматекс” АД и започна изграждането на нов завод.

Дружеството запази част от недвижимия имот, намиращ се в промишлената зона на ул. „Васил Левски” № 60 в Благоевград, а собствениците му – Мая, Тодор и Борис Андонови, продължиха шивашката дейност.

Димитър Андонов е син на Тодор Андонов, който бе сред съсобствениците на приватизирания Текстилен комбинат. Това стана през 1995 г., когато директор е Георги Атанасов. Комбинатът е преименуван на „Струматекс“ непосредствено след 10 ноември и е едно от първите предприятия, в което се заговаря за раздържавяване. Финансовото му състояние обаче е много зле и попада в списъка на държавата за ликвидация.

Атанасов се опитва да го стабилизира и успява, защото през 1997 г. то е преместено в списъка за приватизиране. Купува го РМД, но това не харесва на тогавашните управляващи от СДС, защото директорът Атанасов не е техен човек, а на ВМРО. Впоследствие предприятието е купено от „Струматексинвест“, където най-крупен акционер е Георги Бижев, приближен на директора на Банка ДСК Спас Димитров. Първата работа на Бижев е да изхвърли от Съвета на директорите Георги Атанасов. Години по-късно собственици на дружеството стават семейство Мая и Тодор Андонови, чийто баща е един от първите акционери. Семейството има хотели в Банско, верига магазини, бунгала на Предел и много други./струма бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *