Депутатите обсъждат дали 24 май да стане национален празник

България ПОЛИТИКА

Депутатите трябва да обсъдят предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да стане национален празник. Това изисква промени в Кодекса на труда. 

Ще се обсъди и възможността бащите да ползват 2-месечен платен отпуск за дете до 8-годишна възраст.

Баща или осиновител да може да ползва платен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето, предвиждат промените в Кодекса на труда, внесени от правителството.

Дава се възможност отпускът да се ползва наведнъж или на части. Бащата обаче ще може да се възползва от това право, ако не е ползвал отпуск, прехвърлен от майката.

Изменение на Трудовия кодекс предлагат и бившите управляващи. От ГЕРБ смятат, че 24 май трябва да бъде обявен за национален празник, тъй като този ден се признава и чества без изключение от всички българи – се посочва в мотивите им.

Предложенията на партия „Възраждане“ предвиждат работници или служители в частни фирми, избрани за депутати, да имат право на неплатен отпуск за времето на мандата, а когато той приключи – да могат да се върнат на предишната си длъжност.

В редовния парламентарен контрол ще участват вицепремиерите по икономиката и индустрията Корнелия Нинова и по регионалното развитие и благоустройството – Гроздан Караджов./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *