Адмирал Емил Ефтимов: Ние сме в състояние да реагираме на всяко нарушение на въздушното пространство

България

Самолетът-нарушител, прихванат вчера от ВВС, е изпълнявал тренировъчен полет, обясни пред БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Не е полет, който може да се интерпретира като тестване на системите за наблюдение. Това е един тренировъчен полет, просто не са спазили обявените известия, не са влезли във връка, нарушили са зони, които са обявени като временно опасни за въздухоплаване. Тривиално, но трябва да се спазват тези правила. Още веднъж – показахме, че водим наблюдение, способни сме да реагираме. Самолетът се намира на тренировъчвното летище в Бохот, има органи, които се занимават. Нашата работа беше да идентифицираме и да известим съответните органи“, обясни Емил Ефтимов.

Според началника на отбраната ВВС са си свършили работата перфектно.

„Изводът е един, че системата за противовъздушна отбрана работи. Ние сме в състояние да реагираме на всяко нарушение на въздушното пространство. От друга страна искам да подчертая факта, че във връзка с промяната на обстановката по сигурността, провеждаме засилени мероприятия за повишена бдителност. Повишено е наблюдението както във въздушното, така и в морското пространство. Режимът е под строго наблюдение и той трябва да се спазва от всички. Не бих казал, че това е голям инцидент. Това е едно нарушение на правилата за въздухоплаване, но нека да извлечем необходимите уроци. Хората, които са въвлечени в тази дейност, дори и частната, да бъдат така отговорни да спазват правилата, да спазват известията, за да не се стига до нежелани инциденти. В тоя случай се размина без тежки последици, но представете си, ако това беше в тежки атмосферни условия, трудно за опознаване, щяхме да бъдем поставени при много трудни условия“, заяви началникът на отбраната.

Адмирал Ефтимов подчерта колко са важни модернизационните проекти – проектът за ново въздушно наблюдение, проектът за 3D радарите. По думите му тези проекти трябва да вървят, за да можем да се осигури устойчив, надежден режим за наблюдение на въздушното пространство.

Началникът на отбраната се включи в предаването „Денят започва“ от Фрация, където представителна гвардейска част с българския флаг начело ще води марша за Деня на Бастилията.

За втори път представителна част от Българската гвардия ще води марша на Националния празник на Франция. Така е било и през 2007 година.

„Тази година контекстът е друг. Тази година началниците на отбраната от Източния фланг на НАТО са поканени за участват в честванията за Деня на Бастилията, за да се отправи послание от Франция, демонстрирайки ангажимента на френската държава по източния фланг на НАТО. Затова сме поканени началниците на отбраната от страните от Източния фланг, военнослужещи от държавите, които домакинстват бойните групи на НАТО, а също страните, които допринасят към този потнциал ще преминат в общ строй. А този пеши марш – над 5 000 военнослужещи, ще бъде воден от българския флаг, от нашите гвардийци“, разказа адмирал Ефтимов./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.