НС обсъжда предложение родителите да могат да ползват болничен за деца до 12 г.

България ПОЛИТИКА

За първо четене в Народното събрание влизат промени в Закона за здравето, които дават право на болнични за родители на деца до 12 години, върнати от училище и  поставени под карантина.

Промените в Закона за здравето осигуряват възможност родителите да ползват отпуск при временна нетрудоспособност и да получат парично обезщетение от държавното обществено осигуряване, когато полагат грижа за деца до 12-годишна възраст, независимо дали са върнати от детска градина, каквато е действащата нормативна уредба, или от училище заради наложена карантина.

Целта на законопроекта е да запълни съществуващата законодателна празнота в закона за здравето и съответстващите ѝ такива в Кодекса на труда и в Кодекса за социално осигуряване. При сега действащите разпоредби родителите на върнатите от училище деца до 12 години не само нямат право на болнични, но и подлежат на глоба от 1000 до 5000 лева, ако ги оставят сами у дома. 

Промяната в закона за здравето идва след като последните три учебни години беше обявена извънредна епидемична обстановка и на много родители на деца до 12-годишна възраст се налагаше да търсят различни варианти, за да осигурят пълнолетен придружител за тях, докато са в карантина.

В дневния ред на депутатите днес са окончателните промени в закона за данъка върху добавената стойност за увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 000 до 100 000 лева оборот. Промените, внесени от ПП, БСП, ИТН и ДБ, ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които, според вносителите, ще станат по-конкурентноспособни и ще намалят административните си разходи./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *