ВСС реши: Петър Узунов е новият председател на Окръжен съд – Благоевград

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

ВСС избра Петър Узунов за председател на Окръжен съд – Благоевград. Той бе единственият магистрат, пожелал да участва в конкурса. Подаването на документите приключи още през ноември миналата година, но конкурсната процедура се забави заради изготвянето на атестация на съдия Узунов.

На практика това е третият пореден конкурс за административен ръководител на съда след изтичане на последния втори мандат на досегашната председателка Катя Бельова, която точно преди 1 година бе назначена като и.д. шеф до избора на нов. Двата конкурса, които впоследствие ВСС обяви, бяха провалени поради липса на кандидати, което се превърна в прецедент.

На третия път се кандидатира съдия Петър Узунов, който в концепцията си за управление посочи като лична мотивация натрупания житейски и професионален опит. Той има 26-годишен стаж на съдия, 22 г. са в Окръжен съд, където е гледал граждански, наказателни и административни дела, и повече от 15 г. председателства въззивни състави и притежава всички рангове.

Интересното е, че преди да стане съдия, Петър Узунов е бил 1 година полицай в РПУ – Гоце Делчев по охрана на обществения ред, след като завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1986 г. През 1987 г. е приет във ВИ на МВР и през 1992 г завършва „Право“. В периода 1994-1995 г. е следовател в София и Гоце Делчев, след което започва кариерата му на съдия – първо като младши, а след това в Районен съд – Благоевград и в Окръжен съд.

Съпругата му Надя Узунова също е окръжен съдия, а  неговият брат Димитър Узунов, който беше председател на РС – Сандански, член на предишния ВСС и негов представляващ, в момента е съдия в Административен съд – Благоевград./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *