Петкова: Тревожното е, че няма осигурени доставки на газ за страната до края на годината

България ПОЛИТИКА

Говорят едно, а правят съвсем друго – това разбрахме през последните 7 месеца за хората на “Продължаваме промяната” във властта, заяви в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова.

“Символ веруюто на премиера на това правителство се оказаха лъжата, арогантността, липсата на професионализъм и манипулацията”, каза тя и даде пример: “Няма как, когато говориш, че си диверсифицирал доставките на природен газ за страната, да прекратиш договора с “Газпром” и отново да внасяш руски природен газ от Гърция с 30% по-висока цена чрез посредници. Няма как да говориш за нулева толерантност към корупцията и да сключиш договор с “Джем корп” – офшорна компания с руски капитали.”

Кирил Петков и неговото правителство не доказаха, че са “за” диверсификацията, подчерта Петкова.

По думите ѝ “абсолютна лъжа” е, че правителството на Кирил Петков е изградил гръцката връзка за 6 месеца.

“Този изключително важен стратегически за България проект стана възможен благодарение на политическата воля на премиера Борисов и на правителствата, които той ръководеше. Всичко по отношение на този проект започна на 10 декември 2015 година, когато взехме окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект”, припомни тя и допълни, че строителството е започнало през октомври 2019 година, като изпълнители са били гръцки компании.

Ние оставихме един почти завършен проект и обектът да се въведе в технологична експлоатация, заяви Петкова и акцентира, че срокът на договора е 31 декември 2021, а съоръжението все още не е въведено в търговска експлоатация.

Според нея най-тревожното е, че няма осигурени доставки на газ за страната до края на годината – газ има едва за месец юли и август. Нямаме сключени дългосрочни договори за доставка, добави тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *