ПП се отказа да прави кабинет, върна мандата неизпълнен

ТОП НОВИНИ

Партията не успя да събере необходимия брой депутати за подкрепа

Кандидатът за премиер на „Продължаваме Промяната” Асен Василев се срещна с президента Румен Радев, за да върне неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

„Г-н президент, за съжаление, не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, което едно евентуално правителство би искало да може да направи. Така че връщаме мандата неизпълнен”, обяви пред държавния глава Асен Василев.

„Преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие от кабинета не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждането на прозрачно и отговорно към гражданите управление. Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и колкото да е трудна, българите ще го постигнем”, отбеляза Радев.

По-рано Василев обяви на брифинг в Народното събрание, че не са успели да намерят 121 депутати, които да подкрепят евентуален кабинет на ПП. Именно затова са решили да върнат папката на президента неизпълнена.

След отказа на ПП парламентарната рулетка се завърта и президентът е задължен да връчи мандат на втората политическа сила – ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов вече заявиха, че няма да правят опити за управление.

Ако се стигне до трети мандат – той се връчва на избрана от държавния глава парламентарна група. В случай, че никой не успее да направи ново правителство – България отива на поредни предсрочни парламентарни избори./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *