Парламентът ратифицира споразумения за дарение на ваксини на АстраЗенека срещу COVID-19

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СВЯТ

Парламентът ратифицира тристранно споразумение за дарение на ваксини на АстраЗенека срещу COVID-19 между България, Ислямска република Иран и АстраЗенека и двустранно споразумение за дарение между България и Иран – на първо и на второ четене.

Подписаните споразумения предвиждат дарение на 2 830 400 дози от ваксината на АстраЗенека срещу COVID-19 със срок на годност до 30 юни 2022 г., като е предвидено всички разходи за доставката да бъдат за сметка на Иран.

Клаузата на чл. 8.3, буква „б” от Споразумението, сключено между Европейската комисия и АстраЗенека предвижда в случай на излишък от дози ваксини участващите държави членки да имат възможност да ги дарят на държави с ниски или средни доходи или публични институции и да даряват или препродават без печалба такива дози на други европейски държави, които се съгласяват да бъдат обвързани с условията на Споразумението, приложими за участваща държава членка, се посочва в мотивите на проекта.

Преди това НС ратифицира и Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на националната отбрана на Гърция относно осигуряване на поддръжка на гръцко военно формирование във връзка с изпълнението на мисия на морската патрулна авиация./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *