Спор в НС дали изслушването на Петков и Николов за газа да е на закрито заседание

България ПОЛИТИКА

Около час депутатите спориха дали изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и на енергийния министър Александър Николов относно доставката и цената на природния газ да бъде на закрито или на открито заседание.

В крайна сметка бе решено заседанието да е закрито.

Председателят на парламента Мирослав Иванов обясни, че късно снощи в секретното деловодство на Народното събрание са постъпили документи, пряко свързани с изслушването, в които има класифицирана информация и предложи закрито заседание.

Вносителят на процедурата Делян Добрев от ГЕРБ обаче възрази и заподозря опит да се скрие истината от българските граждани:

„Аз искам в това изслушване да стане ясно каква е цената на газа и ще го има ли, т.е. нищо секретно не искаме да разберем и не виждам причина вие да закривате заседанието. Искаме българските граждани да чуят, че газът скочи с 32% от началото на този месец; Че следващият месец ще скочи пак. Че вероятно въобще няма дори да го има. И не виждам нищо тайно в това. Според мен го правите, за да скриете истината от българските граждани, но няма да успеете“.

От ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“ припомниха случая с изслушването на външния министър Теодора Генчовска, за което е било отказано закрито заседание. Тошко Йорданов също се възпротиви на предложението за закрито заседание:

Председателят на Народното събрание Мирослав Иванов заяви, че не може да се прави аналогия с изслушването на Генчовска по казуса с ветото за Северна Македония и отхвърли обвинения на опозицията за двоен стандарт в провеждане на закрито заседание.

„А в момента искате да скриете хората да не чуят въпросите, на които пак ще трябва да отговаря Кирил Петков, защото той беше човека, който в САЩ на някаква среща с Калама Харис, траеща между 30 секунди и 2 минути за снимка е договорил нов газ. И той трябва да отговаря, а министърът на енергетиката там е бил да свети с отразена светлина, защото лидерът и бащата на всичко договори евтин газ. И обеща, че го има и това трябва да се чуе от гражданите, сега искат да го скрият.

„И министър Николов, и премиерът заявиха, че в техните отговори ще се съдържа информация, която е част от тези документи, които цитирах, така че въобще не може да се прави аналогия между двата случая“./бнр, сн: архив БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *