Продаването и купуването на депутати (не) е престъпление

ТОП НОВИНИ

Сега най-важното е всеки да остане удовлетворен – кой парично, кой с хубав пост, кой с някакво друго обещание, изпълнимо в обозримо бъдеще

В последните седмици тече усилен алъш-вериш. Натопорчено е, както се казва на жаргон. До петък „Продължаваме промяната“ трябва да са събрали, набрали, получили 121 гласа, за да мине предложението им за кабинет, начело с Асен Василев.

Лидерът на „Има такъв народ“ Станислав Трифонов написа във Фейсбук, че Кирил Петков и Асен Василев звънят на всички депутати от партията му. „И като казвам на всички – имам предвид наистина на всички. И им обясняват по телефона колко лош съм аз, колко добри и морални хора са те.“

Впечатление прави, че явно за Петков и Василев, както и за оределите им поддръжници, това е напълно естествен процес. Законен и морален. Това важи и за новите им стари коалиционни партньори от ДБ и БСП (левицата уж много се дърпаше, играейки го принципна по ред въпроси), които изразиха подкрепата си за правителство, начело с Василев.

Независимите депутати, напуснали ИТН, вероятно също ще подкрепят такова правителство. Това съобщи Георги Георгиев, след проведените в неделя разговори между групата на шестимата отцепници и Асен Василев. Просто А очаквали от ПП ясна законодателна програма. Мен, ако питате, чакат си единствено офертите.

Напусналата „Възраждане“ Елена Гунчева засега нямало да се присъедини към групата на независимите, но не изключи вероятността да подкрепи правителство с премиер Асен Василев, въпреки че досегашното коалиционно управление начело с ПП било „катастрофално“, признавайки че са се свързали И с нея. „Нека видя какъв състав и структура на Министерски съвет ще предложат“.

Че ще се стигне до такова поведение от страна на ПП, беше ясно още в средата на миналия месец. На пресконференцията, дадена от партията на 13.06, Асен Василев директно заяви, че очаква и други смели депутати да напуснат ИТН, а когато те се появят, ще настъпят размествания и в кабинета (който още не е беше паднал), един вид, за благодарност към революционерите, както ги нарече Кирил Петков, сравнявайки ги с тези, от които преди години е зависила съдбата на България.

Сега вече размествания няма да се налагат, директно се реди нов кабинет, като сега най-важното е всеки да остане удовлетворен – кой парично, кой с хубав пост, кой с някакво друго обещание, изпълнимо в обозримо бъдеще.

Нека направим малко отклонение, всъщност не отклонение, а уточнение.

Купуването на гласове е престъпление. Това казва законът. Има две форми на купуване на гласове: Даване на нещо (най-често пари) или обещаване на нещо (тук вариантите са десетки). Купуването на гласове се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 10 000 лв. до 20 000 лв. Още по-тежко престъпление е организираното купуване на гласове. При него наказанието е от 1 до 7 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 25 000 лева.

Продаването на гласове също е престъпление. Ако поискаш някаква облага, за да гласуваш по определен начин, наказанието, което може да ти бъде наложено е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1 000 до 5 000 лв.

Да, ама това касае купуването на гласове по време на избори, ще скочи някой. Обаче няма да е прав, че са различни неща. Напротив. Разликата е просто в сумите. Докато на обикновения гласоподавател му се мята я кебапче (на най-ниските социални прослойки), я 50-100 лв. (за средно ниво избирател), я по-крупна сума (за самите организатори), продаващият гласа си депутат е ухажван по-активно и с по-примамливи и дългосрочни обещания.

Не, че това е нещо ново. Такива депутати, с готовност удрящи по едно рамо на някоя нуждаеща се партия, групичка или дори колега, винаги е имало. И винаги ще има. Но в последните повече от тридесет години, трудно бихме могли да се сетим за по-откровено нагли купувачи, които ежедневно дават изявления по медиите, че се търсят още гласове; наглото и неприкрито прозвъняване на всеки от депутатите в ИТН, а и не само – чу се и за подобен подход към депутати от „Възраждане“; пазаренето като на някой битак; такова нещо политическия ни живот не помни.

А амбулантният търговец Петков обясни (в „Панорама“), че нямало пазаруване на депутати, само насочване в правата линия: „Единственото, което сме обещали на хората е, че ще доведем битката докрай“.

„Продължаваме промяната“ дойдоха на власт с обещанието да изчегъртат корупцията. Сега същите, не спирайки да крещят „мафия“ срещу опонентите си, съвсем явно и безпардонно въртят алъш-вериша с купуването на депутати.

Прокуратурата още не се е самосезирала, любимецът на ДБ – Бойко Рашков си мълчи, а медиите жадно отразяват всяко развитие в мача.

Да, за съжаление, има такъв народ…/труд бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *