Петков: Мораториумът върху цената на тока трябва да отпадне с новия състав на КЕВР(видео)

България ПОЛИТИКА

Министър-председателят Кирил Петков приветства решението за освобождаване на ръководството на „Булгаргаз“ и изрази надежда, че с всяка такава промяна българските потребители ще бъдат по-защитени и българският интерес като цяло ще бъде приоритет. Пред журналисти премиерът посочи още, че изборът на нов борд ще бъде изцяло отговорност на БЕХ в координация с министъра на енергетиката.

ЗА ЦЕНИТЕ НА ГАЗА, УВОЛНЕНИЯ БОРД НА „БУЛГАРГАЗ“ И КЕВР

Кирил Петков отбеляза, че настоящите високи цени на газа се дължат включително на погрешни решения, взети в миналото и на изпуснати възможности цените да бъдат по-ниски. Според Петков разследващите органи следва да установят причините за това.  Премиерът изрази очакване този тип решения, които в момента се плащат от цялото общество, да не бъдат взимани занапред и да не се налага крайните потребители да плащат цената на нечии грешки.

„Мораториумът върху цената на тока трябва да отпадне, когато КЕВР е с нови хора, така че да сме сигурни, че техните решения ще защитават всички граждани“. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на форума на „Дарик Радио”.

„Резултатът е налице – имаме по-високи цени на газа отколкото трябва да имаме на базата на този борд. Не можем да се събуждаме на първи януари и КЕВР да казва, че цената на газа се качва с още 30%. Когато се види какви решения сме взимали надолу по веригата, да се вижда, че сме изпускали възможности тази цена да е по-ниска“, подчерта министър-председателя. 

Изборът на новия борд в „Булгаргаз“ е изцяло на БЕХ и на министъра на енергетиката. Очаквам, че този тип решения, които в момента ние всички плащаме, няма да бъдат взети без анализ. Не знам дали са го направили нарочно или просто са допуснали грешки, или е имало частен интерес, който те са обслужвали, – това разследващите органи ще решат, но със сигурност изглежда, че тези решения са довели до увеличаване цената на газа до размерите, които са в момента, допълни премиерът.

Най–вероятно решенията, които са били взети от досегашния борд, имат определени договорености, от които ние няма да можем да избягаме веднага като държава, но се надявам, че следващите решения ще доведат до това, че крайният потребител няма да плаща цената за нечии печалби или грешки, добави Кирил Петков.

„За КЕВР – когато имаме работещ регулатор, той не обявява цените на тези разходи, които представят дружествата. Работещ регулатор означава да разбере причините защо се покачват тези цени и да види дали най-правилните решения са били взети. Аз се съмнявам, че КЕВР е успял да вникне защо тези цени на газа са повишени. Би трябвало още много по-рано БЕХ да попита защо се взима това решение за поскъпване. Защото най-лесно е да се вземат грешките и неправилните решения и да ги плаща крайният потребител. Така че аз приветствам смяната на борда на „Булгаргаз“ и се надявам, че с всяко такова решение българският потребител ще е по-защитен, и българският интерес като цяло ще бъде приоритет, а не нечии чужди интереси да бъдат приоритизирани, и накрая ние да плащаме сметката.

Доверявам се на министър Николов, както би направил един добър ръководител, коментира Петков слуховете за връзка на новия директор на Булгаргаз с Газпром, допълни премиерът.

ЗА ОТНОШЕНИЯТА С РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Отношенията ни със РСМ Петков коментира с думите: „От Северна Македония можем да искаме всичко, но крайната цел е докато запазваме българското си достойнство, да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите като националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни“. 

Проблемите са си проблеми, трябва да работим по тях, но нека работим конструктивно, и където можем заедно да спечелим, да го направим, каза още Петков за новия подход на България в преговорите с РСМ.

Не може обаче да се забравя историята и не трябва да се пренебрегва, каза още министър-председателят. Пускайки Северна Македония по пътя към Европа, не означава, че я пускаме в Европа. Има едни 15 години. И ако направим процес историческата истина да се разкрива, имаме период от 15 години, в който можем да работим, обясни той.

ЗА НАТО, РУСИЯ И УКРАЙНА

„За да може да прави човек независим избор, той трябва да има собствен ресурс. Европа трябва да има собствен капацитет, за да има конструктивно надграждане, да не бъде консуматор, а създател на сигурност. Това заяви премиерът  по повод конфликта между Русия, Украйна и НАТО и по-конкретно по повод идеята на френския президент Еманюел Макрон да се създаде европейска армия.  „Не можем да бъдем втора категория съюзници в НАТО и ЕС. Трябва да имаме всички еднакви права, заяви също министър-председателят. В България темата русофили-русофоби има дълги корени. Стига толкова, ние трябва да сме българофили и трябва да мислим как всяко наше действие се отразява на позицията ни в света. Единствените, които ще защитават българския интерес, сме ние“, допълни Петков.

ЗА КОВИД ПАНДЕМИЯТА

Премиерът говори и за пандемията от коронавирус. „Не затваряме никой за нищо, докато цената на това не започне да е опасност за нечий живот“, обясни той. „Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се ваксинират, не само спасяват себе си, но и намаляват риска да затворим цялата икономика. Мантрата „аз си решавам“ не е вярна. Освен за себе си, решаваме и за цялата икономика и е време всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате днес, гласувате да не затваряме икономиката и училищата“, заяви още Петков.

ЗА КОАЛИЦИЯТА

До този момент и четирите коалиционни партньора работим в рамките на споразумението и ще се движим силно и стабилно, докато спазваме правилата и не си затваряме очите пред проблемите на някой от партньорите, смята премиерът./ Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *