Зеленски обяви край на дипломатическите отношения със Сирия

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Украинският президент Володимир Зеленски обяви снощи, че слага край на дипломатическите отношения със Сирия, след като режимът в Дамаск призна независимостта на проруските сепаратистки републики в Донецк и Луганск, подкрепяни от Русия от 2014 г., предаде Франс прес.

„Вече няма да има отношения между Украйна и Сирия“, заяви Зеленски, твърдейки, че „натискът на санкциите“ срещу Дамаск, съюзник на Русия, „ще стане още по-голям“.

„Това е незначителна история“, отбеляза той, предпочитайки да акцентира върху подписването в Брюксел на споразумение за режим на „безвизов превоз“ на товари от Украйна в Европейския съюз.

Вчера Сирия обяви, че признава т. нар. Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна за независими и с това стана първата държава (след Русия), която го направи.

Това не е първият случай, когато Сирия изразява подкрепата си за територии, признати от Русия за независими. През 2018 г. Дамаск призна независимостта на сепаратистките райони Абхазия и Южна Осетия в Грузия.

Сирия и Русия са съюзници от десетилетия, но връзките им станаха значително по-тесни при сирийския конфликт и военната намеса на Москва от 2015 г. насам на страната на режима на Башар Асад./труд бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.