Нинова: Петков поиска среща с нас, днес ще се състои

България ПОЛИТИКА

Не зная за какво е тя, заяви лидерът на БСП

Снощи Кирил Петков поиска среща с парламентарната група на БСП. Не зная за какво. Днес ще имаме. Предстои ни някакъв разговор. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Здравей, България”.

В сряда тя обяви спиране на преговорите между ПП и БСП за правителство след изгонването на 70 руски дипломати. Пред NOVA Нинова призна, че първо се е обадила на премиера в оставка, преди да обяви новината пред медиите.

„Казах му, че групата е взела такова решение и след 5 минути ще сляза пред медиите да го обявя”, каза Нинова.

Тя отново определи решението за дипломатите като безпрецедентно. „Не се прави така”, каза Нинова.

„Това решение е неразумно. Никоя държава в света не си е позволявала такова нещо. Това е на ръба на скъсването на дипломатическите отношения”, каза още Нинова. Според нея това би навредило на българския национален интерес – на икономиката, на туризма, на цените на петрол и газ.

„Никой не дава убедителни доказателства за шпионажа на руските дипломати. Този уж доклад на ДАНС ние не сме го виждали”, заяви лидерът на левицата.

Нинова призна, че външният министър Теодора Генчовска на едно от заседанията на МС е дала информация, колко са дипломатите, каква реципрочност трябва да се търси. „На това оперативно заседание, ние от БСП, и аз конкретно, заявихме, че е неприемливо, ако има намерение за изгонването на такъв брой дипломати”, каза Нинова. Същевременно Генчовска тогава не е дала точна бройка. „Решението за изгонването на дипломатите не е гласувано от министрите”, подчерта Нинова.

„Вчера на МС се взе решение за Македония. В резултат на решението на НС, МС трябваше да вземе решение за преговорния процес. Аз поисках да се гласува и ние четиримата от БСП гласувахме против. Това е взимане на решение. Да се знае кой каква позиция е заел, как е гласувал, има го в стенограмата. По отношение на дипломатите такова гласуване не е имало”, каза Нинова.

Тя е категорична, че на Съвета по сигурността не е имало представител на Министерството на икономиката, но е имало двама представители на Президентството.

Освен това Нинова обвини премиерът, че разбира повечето решения от медиите. „Премиерът обявява някакви решения, а другите също носят отговорност за тези решения. Логично е да ни информираш, да ги обсъдим, да кажем нашата позиция”, коментира вицепремиерът в оставка.

„Ние не прекрачихме нито една от червените линии. Ако решението за Македония беше взето в парламента преди правителството да е в оставка, ние щяхме да го напуснем категорично”, заяви Нинова./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.