Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри, каза Кирил Петков относно експулсирането на руските дипломати

България

Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри. Така министър-председателят в оставка Кирил Петков коментира пред журналисти в парламента темата с експулсирането на 70 руски дипломати и служители. Премиерът в оставка бе изслушан на закрито заседание по искане на „БСП за България“, заедно с председателя на ДАНС Пламен Тончев и ръководителите на Държавна агенция „Разузнаване“ и на „Военно разузнаване“. Закритото заседание продължи близо три часа.

След заседанието Петков посочи, че се надява след изслушването народните представители да са се убедили, че това е един дълъг процес, който е завършил с връчването на нотите от страна на Министерство на външните работи, а не е  негово еднолично решение.

На въпрос дали това няма да торпилира съставянето на нов кабинет, след решението на „БСП за България“ да стопира преговорите с „Продължаваме Промяната“, Петков посочи, че винаги утрото е по-мъдро от вечерта. Той не коментира въпроса дали отново ще бъде премиер при съставянето на нов кабинет с първия мандат, който се очаква да бъде връчен на „Продължаваме Промяната“.

Относно руските дипломати, Петков увери, че и в момента посолството на Руската федерация у нас разполага с около 40 служители, което е голяма бройка в сравнение с други европейски страни.
Днес по време на изслушването чухме всички служби. Ясно стана, че това е един дълъг процес, който е започнал още през март. Имаме първите доклади и първите записки още през март, после през април, май, юни, коментира Петков. Той подчерта, че решението на Съвета по сигурността, който той оглавява в качеството си на министър-председател, е било взето на базата на три доклада на ДАНС. /БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *