(На живо)Цацаров: Допускът ми до класифицирана информация е отнет след сигнал на Рашков

България ПОЛИТИКА

„Причината за отнемането на допуска е „ЦУМгейт“. Имам основателно предположение да считам, че това се е случило по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. Ще го разбера със сигурност, когато стигна до ВАС. Ако съм сгрешил, ще се извиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще се срещнем на друго място, където ще защитя достойнството си“. Това заяви Сотир Цацаров по време на изслушване на парламентарната антикорупционна комисия. 

Той беше категоричен, че оставката му няма нищо общо с отнемането на допуска за класифицирана информация. „15 дни преди да обявя намерението си за оставка, уведомих лидерите на основните парламентарни сили, които са част от управляващата коалиция. 10 дни преди да подам оставка уведомих и президента, не защото съм негово назначение, а защото считам, че институционалното уважение и към парламента, и към президента го изисква”, посочи Цацаров.

„Идеята, че някой ме е уведомил, че ще ми отнемат допуска и аз съм подал оставка, е евтин политически пиар“, добави той. 

„Според данните, с които разполагам, допускът ми до класифицирана информация е отнет по пряко настояване на министър-председателя”, каза Цацаров. И отново заяви, че ще обжалва отнетия си допуск. 

Той коментира мотивите за оставката си. „В един момент реших, че безкрайните упражнения за моето име и това кой е виновен за всички неудачи и неуспехи в тази държава ми дойдоха в повече. Всеки има достойнство, степента на моето е дотам да приема, че не мога да бъда обвиняван, че някой нещо не е направил. Не съм със самосазнанието, че съм безгрешен и че съм направил всичко, което е било в рамките на моите служебни задължения“, заяви Цацаров.

„В продължения на няколко месеца се изляха какви ли не тиради, които бяха свързани с отговорността на две-три-четири имена в тази държава, коментирам само моето име, за всички неудачи, които са се случили. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и мой колега сме виновни за какво ли не“, каза още той.

Припомняме, че на 13 януари Цацаров обяви, че подава оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на Антикорупционната комисия. Ден по-късно остана без допуск до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС.

„Готов съм да отговарям на всички въпроси, които ще ми бъдат поставени. С ваши две писма са изискани данни и иформация за работата на комисията. Първото касае данни относно производствата, свързани с конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество. А второто – пак данни за отнемане на незаконно придобито имущество за период от 2013 г. досега”, заяви Цацаров в началото на изслушването.

„На първото е отговорено с известно закъснение поради изключителния обем информация, които се изисква. Отговорът е пред вас. Във второто – бяхте поставили 3-дневен срок, но отговорихме, че той няма как да бъде спазен, защото е невъзможно този обем да бъде събран, при положение че беше изпратено в петък“, посоци Цацаров.

Той подчерта, че закъснението не се дължи на проява на неуважение, а на невъзможност да се предостави този обем от информация в очаквания срок.

„Постарали сме се да предоставим цялата налична информация, която имаме. Пълният обем ще бъде представен в отчетния доклад, ако Народното събрание ми даде възможност да го предоставя“, добави Сотир Цацаров.

„80% от сигналите касаят ситуации в общински съвети. Т.е. те се подават в много случаи по отношение на конфликт на интереси на общински съветници. В много случаи авторите са именно общински съветници”, отбеляза още той. /Нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *