Радев за изгонването на руски дипломати: Надявам се това решение да е обмислено и като мащаби, и като последствия(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

Президентът Румен Радев коментира изгонването на руски дипломати от България в изявлението си пред медиите преди срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид.

Не мога да дискутирам този въпрос, защото не разполагам с необходимата информация, каза Радев.

Надявам се министър-председателят в оставка Кирил Петков да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия, каза държавният глава.

Лидерите ще обсъдят на високо политическо ниво допълнителното укрепване на Източния фланг чрез нарастване на многонационалните бойни групи до ниво бригади. Оперативните решения тепърва предстои да бъдат взети на военно-политическо ниво.

Радев определи срещата като започваща в ключов момент при радикално променена стратегическа среда за сигурност в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на глобалната сцена.

Според него, след десетилетия фокусиране върху борбата с тероризма в отдалечени региони НАТО се завръща към основната си роля – защита на суверенитета и териториалната цялост на страните-членки.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Турция дава подкрепата си за членството на Швеция и Финландия в НАТО, след като от месец май Анкара блокираше кандидатурите им. Трите страни са подписали меморандум в отговор на турските опасения./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.