Общински съвет Благоевград ще разгледа и гласува Плана за интегрирано развитие на общината за периода 2021 – 2027 г.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

28 точки са включени в предварителния дневен ред на Общински съвет Благоевград, одобрен по време на Председателски съвет, съобщи на пресконференция председателят на местния парламент Радослав Тасков. От думите му стана ясно, че до момента няма постъпили предложения за извънредни точки.

Входирано е едно искане за изказване на гражданин, относно 150 – та годишнина от рождението на Гоце Делчев, която предстои да бъде отбелязана на 4 февруари. „Искането на г-жа Кръстева бе входирано след Председателския съвет, така че на утрешното заседание ще бъде гласувано дали да бъде допусната до изказване“, отбеляза Тасков.

Заседанието на Общински съвет Благоевград, насрочено за 28 януари отт 09.30 часа в зала „22 септември“ ще започне с полагане на клетва на нов общински съветник – Милена Бунцева. Тя влиза в местния парламент от квотата на ДПС, на мястото на Ивайло Червилов, който оглави „Паркинги и гаражи“. Веднага след това ще бъдат попълнени комисиите, в които Червилов е бил.

Предстои също гласуване за избора на постоянен представител в общото събрание на „Прима инвест“. Това се налага, тъй като на една от преходните сесии общинският съветник Евгени Бибов подаде оставка като представител на Общински съвет.

Общинските съветници ще гласуват още числеността и структурата на общинска администрация. В една от следващите точки, местните парламентаристи ще трябва да разгледат и приемат Плана за интегрирано развитие (ПИРО) на община Благоевград за периода 2021 – 2027 година.

Според председателят на Общинския съвет утрешното заседание ще бъде сравнително спокойно, на фона на предходните такива. „Най – голям дебат очаквам да се случи около точката за Плана за интегрирано развитие. Този план, който обхваща не малък период от време, а именно 6 години, ще покаже какви са намеренията на Община Благоевград за инвестиции, включително и за привличане на европейски средства и средства по Плана за възстановяване“, подчерта Радослав Тасков.


Според председателят на местния парламент, ПИРО е един много сериозен документ, който си заслужава да бъде прочетен от всички, които се интересуват от бъдещето на Благоевград.

„Положен е огромен труд. В аналитичната част са посочени силните и слабите страни, както и проблемите пред Община Благоевград, като например ВиК сектора. Над 70 % от тръбите във водопреносната мрежа трябва да бъдат подменени, защото са амортизирани, което създава много сериозни проблеми. Заради амортизираната водопреносна мрежа проблеми имаме и по уличната инфраструктура. Преди да започне възстановяване на пътната мрежа, трябва да се подменят проблемните ВиК съоръжения, защото в противен случай сме заплашени от това, което виждаме и сега – улици на кръпки“, посочи Тасков.

Председателят на местния парламент уточни, че към момента никой няма ясна представа колко точно пари ще привлече Община Благоевград по Плана за интегрирано развитие. „В момента така са структурирани европейските програмите, че никой не може да каже как ще бъдат отпускани точно парите. Добре е общината да има максимално голям брой подготвени проекти, за да може като се отворят мерките да кандидатстваме веднага. Добите проекти ще доведат до това да има средства в общината“, категоричен бе Радослав Тасков.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *