При влошаване на обстановката ще се въвеждат COVID мерки

COVID-19 България

„Ако има значителен ръст на новозаболелите от COVID-19 и се натовари здравната система, ще бъде задължително да се въведат някакви ограничителни мерки“. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. „Трудно е да се прецени дали това е начало на нова вълна на разпространение на коронавирусната инфекция, но ако отчитаме това, което се случва в Западна Европа и по-специално в Германия и Нидерландия, както и по-близо до нас – в Гърция, мисля, че може да се говори за начало на една по-висока вълна“, допълни той.

Повишаването на броя на заболелите се дължи на спецификата на вируса, който по-лесно се предава, както и на събирането на много хора през летния сезон на определени места, при липсата на каквито и да е предпазни мерки. По думите на Кунчев вирусът сега протича по-леко. „Все още вариантите на вируса B.A.4 и B.A.5, които предизвикаха нова вълна в Китай, са слабо проявени в Европа“, обясни още той. „Принципна разлика в тези два варианта в сравнение с другите няма – лесно се предава и протича леко“, добави той.

„Най-добрият вариант е всеки общопрактикуващ лекар да може да прави такава диагностика“, каза още Кунчев в отговор на въпрос дали се обмисля вариантът личните лекари отново да могат да изпращат пациентите си на безплатен тест за коронавирусната инфекция.

„Втората бустерна доза ваксина, която преди дни от Министерството на здравеопазването препоръчаха за определена група лица, би предпазила толкова, колкото и предишните“, допълни Кунчев. По думите му защитата не е сто процента, но и 60-70 процента е достатъчна защита. „Дори ваксината да ни осигури предпазване от тежко протичане или от хоспитализация, или от смърт, не е малко“, добави той.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести заболеваемостта от COVID-19 в страната се увеличава и към 26 юни тя е 45 на сто хиляди души население./дарик, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *