(На живо) Депутатите заседават извънредно заради Украйна

България ПОЛИТИКА

„Ясно искам да заявя, че позицията на българското правителство е ясна. Първо – ние ще сме конструктивен съюзник на НАТО, на ЕС и нашата позиция е ясно декларирана от самото начало“. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на НС по повод конфликта Русия-Украйна и напрежението между НАТО и Руската федерация, както и ролята на България.

По думите му страната ни ще бъде отговорен съюзник. „Трява да работим с всички дипломатически средства за деескалация на напрежението – това е основен приоритет. Това, което мога да ви уверя, е че нашата идея е не да сме пасивни консуматори на сигурност, а да бъдем конструктивни партньори и съюзници и да поставим нашата армия като приоритет в нашата стратегия за отбрана“, посочи министър-председателят. 

„За съжаление има ясни дефицити в оборудването и инвестицията в българската армия. Хубавата новина е, че кабинетът се заема с тази цел, и оттук нататък инвестицията в отбрана ще бъде на системен преглед кои са най-големите дефицити, за да може нашата армия да има отбранителна възможност на тази, която трябва да кореспондира като съюзник на НАТО. За пръв път наш основен приоритет са да имаме  български войски, под българско военно лидерство с българско командване. Нашата армия трябва да има пълна боеспособност в своята отбрана. Информирали сме и нашите съюзници от НАТО“, подчерта Петков. 

„Това, което предлагаме като стратегия, е да следим ескалацията и да  работим за деескалация по дипломатически път. Второ – фокусираме се върху стратегията на отбраната да бъде базирана на българската армия. И трето – следим къде са ни дефицитите и ги попълваме“, заяви премиерът./ Нова.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *