Еньовден е

България КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

Днес е Еньовден – празник на слънцето, билките и водата. По традиция, с лечебните треви набрани в ранното утро билкарките сплитат венци.

В Еньовския венец билкарките сплитат 77 билки и половина – толкова са, според народните вярвания, човешките болести. Поверието е, че лечебните треви са събрали цялата мощ на слънцето и заради магическата им сила, всеки, проврял се през венеца ще бъде здрав.

Тези народни обичаи ще спазят днес домакините и посетителите в етнографския музей „Етър“ край Габрово, където ще покажат и как се свиват момини китки.

В Трявна празникът ще започне на старинния площад. Там момичета ще сплитат венчета от билки. Женско хоро ще се извие във водите на река Тревненска.

240 певци, разказвачи, танцьори  и музиканти от Югозапада ще вземат участие в 10-ия регионален фестивал на любителското творчество за възрастни хора в Перник. Фестивалът се организира от местното читалище „Искра -1960 г.“ с подкрепата на община Перник и кметство „Изток“ и по традиция се провежда на Еньовден. И тази година участниците във фестивала от областите Перник, Кюстендил, Благоевград и София ще се съберат в местността „Ладовица”, чиито поляни са богати на билката еньовче./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *