(НА ЖИВО)Депутатите ще дебатират по внесения вот на недоверие

ТОП НОВИНИ

Ключов ден в политическия живот на страната. Шест месеца след като „Продължаваме промяната“ спечели изборите и създаде коалиционен кабинет заедно с БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“, в Народното събрание се обсъжда вот на недоверие към правителството. Той беше внесен от ГЕРБ заради провал във финансовата и икономическата политика на страната.

Дебатите за вота на недоверие, всички реакции на политиците и прогнози на анализаторите гледайте през целия ден в извънредната програма на БНТ1 и на bntnews.bg. Всичко може да проследите на Фейсбук страницата на „По света и у нас“:

Парламентарната математика засега сочи успех на опозиционния блок, с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, които напуснаха коалицията и заявиха, че ще гласуват срещу правителството на Кирил Петков.

Към момента гласовете в парламента за вота на недоверие са 125, което е достатъчно правителството да падне. 115 са гласовете в подкрепа на кабинета „Петков“ заедно с отцепилите се депутати от ИТН, 6 гласа не достигат засега, за да се обърне вотът.

При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на „Продължаваме промяната“. Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание.

В случай, че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори. Решителният ден е утре, когато вотът ще бъде гласуван.

БНТ, сн: архив БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *